Irsk vannspaniel

Irsk vannspaniel

Dette er den høyeste av alle spanielhundene med voksne hannhunder med høyde 53–58 cm og tisper 51–56 cm. Voksne hunder veier ca. 20–30 kg. Dette er en smart, kompakt hund som er sterk og har en uvanlig farget krøllete pels som er i mørk leverfarge med et snev av lilla.

Irsk terrier
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Irsk terrier
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Terriere
Irsk terrier
  • Andre kjæledyr: Lav
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Irsk terrier regnes som en av de eldste av Irlands opprinnelige raser og brukes som vakthund og til skadedyrsbekjempelse. Den kommer fra Cork-området i landet. Denne hunden var en gang i tiden kjent som irsk rød terrier, for å unngå forveksling med andre irske terrierraser, og er også kjent som en våghals og ble brukt som budhunder under første verdenskrig. Rasens eksakte opprinnelse er ikke kjent, men den utviklet seg sannsynligvis fra den gamle svarte og brune terrieren.

Personlighet

Den "røde djevelen" fortjener egentlig ikke kallenavnet sitt. Ja, irsk terrier kan være hensynsløs og skøyeraktig, og den har også et rykte for å være kranglete med andre hunder, men med mennesker er dette en godmodig, morsom og hengiven følgesvenn.

Helse

Irsk terrier er generelt robuste og sunne hunder. De har en anerkjent arvelig tilstand som kalles hyperkeratose, der potene sprekker, men omhyggelig oppdrett har gjort at denne tilstanden nå er sjelden.

Mosjon

En times mosjon trengs hver dag. Hvis hunden din krangler med andre, må du holde den i bånd i offentlige områder for å sikre at den ikke er til sjenanse for andre. Prøv og hold trening uten bånd til områder der den ikke møter andre hunder.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Den harde, strie overpelsen er rett og ligger flatt, med en mykere, finere underpels. En gjennombørsting et par ganger i uken vil være nødvendig, og pelsen skal også håndstrippes (utplukking av dødt hår) to eller tre ganger i året.