Spaniel (Irish Water)

Irish Water Spaniel

Dette er den høyeste av alle spanielhundene med voksne hannhunder med høyde 53–58 cm og tisper 51–56 cm. Voksne hunder veier ca. 20–30 kg. Dette er en smart, kompakt hund som er sterk og har en uvanlig farget krøllete pels som er i mørk leverfarge med et snev av lilla.

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i mer enn to timer om dagen
 • Mellomstor hund
 • Lite sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Ikke en vakthund
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Det antas at irsk vannspaniel kom til Irland med fiskere fra Frankrike, Spania, Portugal og Italia. Rasens opphav er ukjent, men kan godt tenkes å inkludere puddel, portugisisk vannhund og barbet. Den ble opprinnelig brukt til jakt, utlokking og henting av vannfugler fra sumper og elver – derav kallenavnet "bogdog" (myrhund)! Den første irske vannspanielen vi kjenner til, ble kalt Boatswain, født i 1834, og tilhørte en dubliner ved navn Justin McCarthy. Alle moderne irske vannspanieler nedstammer fra denne hunden.

Personlighet

Selv om den har spaniel i navnet, jobber den som en hentehund i feltkonkurranser og er en svært allsidig jakthund. Som følgesvenn i hjemmet er irsk vannspaniel et morsomt og kjærlig kjæledyr. Den kan være noe distansert overfor fremmede før den blir kjent med dem, og har et jevnt lynne og er selvsikker.

Helse

Som mange raser kan irsk vannspaniel lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Irsk vannspaniel er en energisk hund som trenger to timer eller mer daglig mosjon. Den elsker å fly rundt på landet og elsker naturligvis vann. Den hopper rett inn i dammer eller til og med små pytter den møter når dere er ute på tur!

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Pelsen, som er dekket av tette ringer, er naturlig fet og gir beskyttelse når hunden svømmer i kaldt vann. Bruk en bredtannet kam til å kjemme gjennom pelsen en eller to ganger i uken, og bad og trim pelsen omtrent en gang hver annen måned. Etter kjemmingen kan du bruke en spray til å fukte pelsen for å få krøllene tilbake til sin opprinnelige form.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.