Komondor

Komondor

Komondor er en stor, kraftig hund med en svært karakteristisk hvit pels, der overpelsen og underpelsen flettes sammen i lange, filtlignende remser. Voksne hanner har en gjennomsnittlig høyde på 80 cm og veier 50–61 kg; voksne tisper har en gjennomsnittlig høyde på 70 cm og veier 36–50 kg.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Ekstra trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Moderat mosjon
 • Stor hund
 • Lite sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer, varsler og beskytter fysisk
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Komondor er en gammel rase som har vært kjent i hjemlandet Ungarn i tusenvis av år. Den kom til Ungarn med de nomadiske magyarene, som den herdet husdyr for, og kan ha stammet fra den store ovtcharka, en annen herdehund, fra Kaukasus-regionen i sørvest-Russland. Komondor-hundens særegne pels ga beskyttelse ikke bare mot de harde elementene, men også mot rovdyr, som ulv.

Personlighet

Komondor er en vakthund som ikke passer for alle, og man må tenke seg godt om før man kjøper en. Den er var for fremmede og er svært hengiven overfor familien sin, og vil beskytte den mot alt den anser som en trussel. Tidlig sosialisering er viktig, samt omhyggelig håndtering gjennom hele livet.

Helse

Komondor er generelt en veldig sunn og robust rase uten spesifikke kjente problemer.

Mosjon

Omtrent en time daglig mosjon er nødvendig. Denne hunden vil tilbringe mye av tiden hjemme og patruljere hjemmets grenser, så sørg for at alle gjerder er rømningssikre.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Komondor har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Overpelsen er grov, og underpelsen er myk. Sammen danner pelslagene lokker, som når helt ned til bakken etter hvert hvis de ikke trimmes. Å sjekke hunden etter turer er viktig, da den har en tendens til å feie med seg blader og kvister hvor enn den går! Pelsen skal ikke børstes; i stedet holdes lokkene pene ved å dele ny hårvekst fra huden for hånd med et par måneders mellomrom. Nye eiere må lære hvordan dette gjøres av oppdretteren eller en annen raseentusiast. Stell av hårlokkene er en tidkrevende jobb og må aldri forsømmes, siden de da vil kunne flette seg og danne store knuter.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.