Collie (Glatthåret)

Collie (Smooth)

Dette er en mellomstor/stor rase som er velproporsjonert med et verdig utseende, og den skal se ut som om den er i stand til en hel dags arbeid. Voksne hanner har en høyde på 56–61 cm og veier 20,5–29,5 kg, og tispene er 51–56 cm høye og veier 18–25 kg. Den korte, flate pelsen føles hard å ta på og kommer i sabel og hvit, trefarget (svart med brune og hvite merker) og blå merle (sølvblå med svart).

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i mer enn to timer om dagen
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell én gang i uken
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Korthåret og langhåret collie ser kanskje veldig forskjellige ut, men under pelsen er de samme hund. Den langhårede rasen trenger en tykkere, lengre pels for å motstå det skotske høylandets tøffe forhold, mens korthåret collie jobbet med får i lavlandet, der været er mildere. Korthåret collie har vært anerkjent som rase i over to århundrer, men fårehunder av samme type har eksistert i Skottland lenge før den tid.

Personlighet

Dette er en vennlig familiehund med godt lynne, og den er våken og en god vakthund. Den kan ha en tendens til overdreven bjeffing hvis den ikke trenes ordentlig eller kjeder seg, og den liker ikke å være atskilt fra sine kjære i for lang tid av gangen. Dette er en aktiv hund som trenger mental stimulering. Den liker trening og kan nå et høyt nivå innen mange hundesporter. Den kan være følsom og trenger mild, rolig håndtering.

Helse

Som mange raser kan korthåret collie lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Korthåret collie trenger minst en time daglig mosjon. Hvis dere går samme rute dag inn og dag ut, vil den ikke få tilstrekkelig mental stimulering, så varier turene og prøv forskjellige sporter som agility, lydighet, rally-O, freestyle eller flyball.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser.

Stell

Korthåret collie er en rase som krever lite stell. Den har en tykk underpels og en kort, flat overpels som skal børstes gjennom en gang i uken.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.