Retriever (Labrador)

Labrador Retriever

Labrador-hunder er store, sterkt bygde hunder med god benbygning. Hodene er brede med myke, intelligente øyne. Halene er helt unike og kan minne om halen på en oter. Den korte, tette pelsen kommer i helfarget svart, gul og sjokolade/lever. Voksne hanner har en høyde på 56–57 cm og veier ca. 30 kg; voksne tisper måler 55–56 cm og veier ca. 28 kg.

 • Hund som egner seg for førstegangseiere
 • Grunnleggende trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i mer enn to timer om dagen
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Ikke en vakthund
 • Fabelaktig sammen med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Labrador retreiver oppstod ikke i Labrador, men på kysten av Newfoundland på 1600-tallet. De ble opplært til å hente fiskenett fra iskaldt vann for fiskerne, og ble på begynnelsen av 1800-tallet brakt til Poole Harbour i Storbritannia. De var så attraktive at fiskerne fikk en haug tilbud fra engelskmenn som ville kjøpe dem. Rasen ble øyeblikkelig populær som jakthund. Jarlen av Malmesbury lot seg også fascinere av disse hundene, som på den tiden var kjent som Saint Johns rase, og han begynte å drive oppdrett med rasen under navnet labrador (eller "labs").

Personlighet

Labrador-rasen er definitivt blant topp tre når det kommer til å velge en familiehund – så lenge dere liker litt mosjon! Dette er vennlige, godmodige hunder som er kjærlige med alle. De er sosiale hunder som tilpasser seg lett, og som kan knytte seg tett til andre dyr og barn. De er tålmodige og tilgivende, men dette må aldri utnyttes. De er ekstremt lojale og elsker å være med i alle aspekter av familielivet. Labradorer vil bjeffe for å varsle om fremmede, men vil ønske dem velkommen med åpne armer.

Helse

Som mange andre raser kan den lide av ulike arvelige øyetilstander og hofte- og albuedysplasi (en leddtilstand som kan være smertefull og føre til mobilitetsproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Labradorer tilpasser seg ganske enkelt til den tiden du har mulighet til å lufte dem, men husk at de trenger en del mosjon – et par timer om dagen er ideelt for en frisk voksen hund. De elsker ganske lange turer med mulighet for å løpe fritt uten bånd. De elsker å hente ting og å være i vannet, så vær ekstra forsiktig når dere er i nærheten av vann. De er tilbøyelige til å legge på seg, men dette skyldes ofte mangel på mosjon og at de er glad i mat.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Labrador har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Labradorens pels krever lite stell. Pelsen er tykk og tett med en værbestandig underpels, og er lett å stelle med en gjennombørsting en gang i uken, og mer regelmessig oppmerksomhet i perioder med røyting.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.