Leonberger

Leonberger

Leonberger er en stor, sterk og muskuløs hund. De har noe uvanlige trekk og føtter med svømmehud, noe som gjør dem til gode svømmere. De kan være løvegylne, rød, rødbrun, sandaktig (lysebrun eller kremfarget) og alle kombinasjoner av dette, med en svart maske. Voksne hanner har en høyde på rundt 72–80 cm og veier mellom 34 og 50 kg. Voksne tisper har en høyde på rundt 65–75 cm og veier mellom 30 og 50 kg.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en time om dagen
 • Kjempestor hund
 • Mye sikling
 • Krever daglig pelsstell
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Vakthund. Bjeffer, varsler og beskytter fysisk
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Leonberger-hunden ble fremavlet på 1840-tallet for å ligne på løven i byens våpenmerke. Den er en krysning mellom en Newfoundland og St. Bernard, og en tilbakekrysning til en pyrenéerhund. De ble veldig populære og mange fremtredende folk eide dem. Under første verdenskrig døde de nesten ut som rase, siden folk ikke hadde råd til å mate dem. De få eksemplarene av rasen som ble igjen, ble avlet omhyggelig fram til andre verdenskrig, da den nesten gikk tapt igjen. I dag er Leonberger fortsatt relativt sjelden, men blir stadig flere og mer populære.

Personlighet

Leonberger-hunder skal være rolige, lojale og ha et jevnt lynne. De trives godt med andre kjæledyr og barn, og er lekne. De lærer raskt, og på grunn av den store størrelsen er trening spesielt viktig og bør startes så tidlig som mulig.

Helse

Som mange andre raser kan den lide av ulike arvelige øyetilstander og hofte- og albuedysplasi (en leddtilstand som kan være smertefull og føre til mobilitetsproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Som valper bør denne hunden ikke overtrenes eller gå opp og ned trapper. Når bena er riktig utviklet, kan treningen økes gradvis. Voksne leonberger-hunder bør få lange turer og elsker å løpe rundt og leke fritt. De har også en stor forkjærlighet for vann og liker få ting bedre enn en skikkelig svømmetur. Et par timer daglig mosjon anbefales for en frisk voksen hund.

Ernæring

Kjempehunder har større appetitt enn andre hunder og trenger også en annen balanse mellom mineraler og vitaminer som støtter forskjellige ledd- og bruskbehov. Leonberger har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Leonberger har en dobbel pels, som består av en ganske lang, tett overpels og en tykk underpels. Den har en "manke" av lengre/tykkere hår rundt halsen og brystet, og fjær på bena. Pelsen må børstes to eller tre ganger i uken for å fjerne døde og løse hår, og holde den i god stand.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.