Münsterlander

Munsterlander (Large)

Stor münsterländer (eller "munster") er velproporsjonerte hunder som bærer seg godt. Pelsen bølger og er tykk med en god del fjær på bena og halen. Rasen har enkelte setterliknende trekk, men andre farger. Stor münsterländer er enten svart eller blå roan med hvitt, mens den mindre versjonen er brun (leverfarge) og hvit eller lever roan. En gjennomsnittlig voksen hund har høyde 60–65 cm og veier rundt 25–29 kg; voksne tisper er rundt 58–63cm og veier 25 kg. Små hann-münsterländere har på sin side en høyde på 54 cm og tispene 52 cm, med vekt rundt 15–17 kg.

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i mer enn to timer om dagen
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Fabelaktig sammen med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

På 1800-tallet kom fuglehunder i Tyskland i alle former, størrelser og farger. I den siste delen av 1800-tallet ble de forskjellige typene atskilt på grunn av den økende interessen for de enkelte rasene. Da klubben for tysk langhåret pointer fastsatte sine standarder, var det av en eller annen grunn kun leverfarge og hvit som var tillatt. Svart og hvite valper, mange med utmerkede blodlinjer, ble gitt bort til bønder og jegere fra Münster-området i Tyskland. Farge hadde ingen betydning for dem, så disse valpene ble så avlet videre, muligens med innslag av andre raser, som spaniel eller settertyper, helt til store münsterländere i 1919 ble anerkjent som en separat rase for å skille den fra den mindre versjonen.

Personlighet

Disse elskverdige, kjærlige hundene knytter sterke bånd til familien, andre hunder og kjæledyr. De fleste har stor tålmodighet med barn. Münsterländere vil imidlertid opptre som vakthunder når det er nødvendig, og kan være ganske høylytte. De er modige, ivrige etter å arbeide og har en veldig vennlig natur, som ønsker å behage menneskene rundt seg hele tiden. De trenger eiere som har mye tid og masse kjærlighet å gi. De gir inntrykk av at de nyter livet til fulle, og vil at eierne skal gjøre det samme!

Helse

Som mange raser kan stor münsterländer fra tid til annen lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer), men dette er ikke vanlig. Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor anbefalt. Den lille münsterländeren har ingen kjente rasespesifikke helseproblemer.

Mosjon

Store münsterländere er først og fremst feltkonkurransehunder, men vil tilpasse seg godt til familielivet så lenge de får mye mosjon. De elsker vann, så pass godt på når de løper fritt uten bånd. Dette er supre følgesvenner for aktive mennesker, og de trives best når de får jobbe eller leke.

Ernæring

Den minste münsterländer-varianten må ha en diett med riktig balanse mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret. Store münsterländer er en stor hund med større appetitt enn små hunder og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Rasen har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Store münsterländere krever lite med tanke på pelsstell – en ukentlig kjemming og gjennombørsting vil være tilstrekkelig. Fjærene på ørene, foran, bakbena og halen vil trenge litt oppmerksomhet fra tid til annen. Overflødig hår mellom potene på føttene skal trimmes når det er nødvendig. Dette er hunder som liker all slags vær, så er herved advart: Gjørme og skitt kan bil et problem!

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.