Mellompuddel

Mellompuddel

Dette er en nobel, elegant og velbalansert hund med et tynt neseparti og lang nakke. Pelsen er fyldig og krøllete, og blir ofte stylet. Denne rasen kommer i mange pelsfarger, inkludert svart, hvit, blå, grå, sølv, brun, aprikos og fløte (se rasestandarden for detaljer). Voksne mellompudler har en minste høyde på 38 cm og veier mellom 20 og 32 kg.

Mellompuddel
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Daglig
Mellompuddel
  • Røyting: Ingen
  • Allergier: Ja
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Selskapshunder
Mellompuddel
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Mellompuddelen er den eldste av de tre puddelstørrelsene og ble utviklet før toy- og dvergpudlene. Rasens eksakte opprinnelse er ukjent; noen sier at de kom fra Frankrike, og andre sier at de kom fra Tyskland. Det antas at de kan ha blitt tatt til Frankrike fra Tyskland og deretter utviklet til deres nåværende form i Frankrike. De ble brukt i Tyskland som hentehund i vann og har fortsatt et jaktinstinkt den dag i dag.

Personlighet

Dette er en hengiven, livlig hund som er en svært givende følgesvenn. De kan være gode vakthunder og varsler om besøkende, men blir aldri aggressive. De er engasjerte, lykkelige hunder som elsker et travelt liv og å være involvert i det som skjer i familien.

Helse

Som mange raser kan mellompuddelen lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Rasens har også en høy forekomst av en bestemt hormonell sykdom (Addisons sykdom) og en magesykdom (gastrisk dilatasjonsvolvulus).

Mosjon

Mellompudler trenger rikelig med mosjon og plass rundt seg. De fleste elsker å svømme og hente, så vær forsiktig når dere er i nærheten av vann. De responderer godt på trening og har utmerket seg i mange hundesporter, som agility og lydighet.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

De røyter ikke og blir ofte (men ikke alltid) tolerert av allergiske personer. Pelsen krever imidlertid en del stell – helst profesjonelt – samt regelmessig kjemming og børsting hjemme. Puddelen skal tas med til en hundefrisør rundt hver sjette uke for klipp, eller du kan lære å gjøre det selv. Dette kan være så enkelt som en "saueklipp".