Newfoundland

Newfoundland

Newfoundland-hunden kan best beskrives som en snill kjempe. De er store og tunge både i benbygning og pels. Som valper ser de ut som koselig teddybjørner, men dette stadiet varer ikke lenge, og de vokser veldig raskt. De kan være svarte, brune eller hvite og svarte (landseer) i farge. En voksen hann skal ha en høyde på 71 cm og vekt 64–69 kg; voksne tisper er 66 cm høye og veier 50–54,5 kg.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en time om dagen
 • Kjempestor hund
 • Mye sikling
 • Krever daglig pelsstell
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Vakthund. Bjeffer, varsler og beskytter fysisk
 • Fabelaktig sammen med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Det er nesten sikkert at newfoundland-rasen (eller "newfie") ikke opprinnelig kommer fra Newfoundland. Øya var imidlertid bebodd av innfødte og deres ulvelignende hunder på 1400-tallet. Disse hundene ble brukt til jakt, henting og transport. Da de europeiske bosetterne begynte å okkupere øya, ble bare de nyttigste og mest lydige hundene beholdt. De overlevende hundene paret seg med andre hundetyper som ble brakt til øya av handelsmenn. Gjennom årene begynte en hund som ligner på dagens newfoundland-hund, å tre frem. På begynnelsen av 1700-tallet hadde ryktet om disse ekstraordinære hundene som kunne hente tunge laster og hjelpe fiskere, nådd Europa, og mer omfattende avl ble påbegynt.

Personlighet

Newfoundland-hunder er føyelige, vennlige og er fine familiekjæledyr som går godt overens med både mennesker og andre dyr. De har et naturlig livreddende instinkt, noe som kan være en plage når de kontinuerlig prøver å dra deg ut av vannet! Dette er utadvendte hunder som er fulle av energi, og som sies å være en av de vennligste rasene.

Helse

Som mange andre raser kan newfoundland lide av hofte- og albuedysplasi (en leddtilstand som kan være smertefull og føre til mobilitetsproblemer). De er også utsatt for en bestemt blæresykdom og hjertesykdom.

Mosjon

Newfoundland-valper må bare mosjoneres under tilsyn mens de ennå vokser, for å sikre at det ikke oppstår skader på ben og ledd. De elsker vann, og svømming er en av deres favorittsysler. En frisk, sunn voksen trenger minst en time daglig mosjon, og vil gjerne ta mer.

Ernæring

Kjempehunder har større appetitt enn andre hunder og trenger også en annen balanse mellom mineraler og vitaminer som støtter forskjellige ledd- og bruskbehov. Newfoundland har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den doble pelsen er tett, fett og vannavstøtende, og trenger en hel del omsorgsfull oppmerksomhet. Newfoundland-hunder bør børstes daglig, med særlig fokus på fjæringen på bena, som kan floke seg til.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.