Saluki

Saluki

Saluki er en grasiøs, atletisk, mellomstor mynde med en myk og glatt pels, ofte med fjær (lengre hår) på bena og ørene, og noen ganger på halsen. Den glatte typen saluki mangler denne fjæringen. Pelsen kan ha hvilken som helst farge eller kombinasjon av farger, bortsett fra brungul. Voksne hanner har en høyde på 58–71 cm og tispene er litt mindre. Fullvoksne hunder veier omtrent 13–30 kg.

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en time om dagen
 • Mellomstor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Ikke en vakthund
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Saluki er en gammel rase og er ørkenens jakthund, oppdrettet gjennom tusenvis av år for å fange mat til beduin-araberne. En saluki-hodeskalle som dateres tilbake til minst år 3500 f.Kr., ble funnet ved utgravninger ved den mesopotamiske byen Tepe Gawra i dagens Nord-Irak. Navnet antas å komme fra Saluk eller Seleukia, to gamle arabiske byer. Rasen er også kjent som gasellehund, etter dens foretrukne byttedyr.

Personlighet

Som de fleste mynder er Saluki reservert overfor fremmede og kan ofte virke distansert selv med kjente. Dette er en selvstendig hund med en verdig tilstedeværelse, men den kan være svært følsom og nervøs. Den liker ikke å være alene og blir ofte engstelig hvis den er atskilt fra familien i lang tid av gangen. Med sine kjære kan den være veldig kjærlig.

Helse

Saluki er en generelt ganske hardfør rase. Det vanligste alvorlige helseproblemet er hjertesykdom.

Mosjon

Saluki trenger over to timer med daglig mosjon, herunder fritt løp. Dette er en sprinter som må få lov til å løpe på trygge steder der den ikke kan skades på jakt etter et ekorn eller en kanin. En pålitelig tilbakekalling bør prioriteres. Mellom trening og mosjon er saluki generelt avslappet og rolig i huset.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk også å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Saluki vil måtte få pelsstell et par ganger i uken, med spesiell oppmerksomhet på eventuell fjæring, der floker lett kan dannes.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.