Schipperke

Schipperke

Schipperke er en liten, kompakt, spitz-lignende hund (med fyldig, hard pels, krøllet hale over ryggen – med mindre den er født uten hale – et revelignende ansikt og spisse ører) og er vanligvis svart, men pelsen kan komme i enhver helfarge. Voksne hunder har en høyde på 21–33 cm og veier rundt 5,5–7,5 kg.

 • Hund som egner seg for førstegangseiere
 • Grunnleggende trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en til to timer om dagen
 • Liten hund
 • Noe sikling
 • Krever stell én gang i uken
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Svært høylydt
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Noen sier at schipperke-hunden er en miniatyrhund, en mindre versjon av leauvenaar, en svart fårehund fra Belgia. Andre er overbevist om at schipperke er en spisshundrase, og den ser visselig ut som det sistnevnte. Uansett er det kjent at rasen går tilbake til minst 1700-tallet, da det ble avholdt et schipperke-show i 1690 ved storpalasset i Brussel. Den ble brukt på Belgias kanaler, der den voktet lektere, var en populær følgesvenn for skomakere og en anerkjent gnagerjeger.

Personlighet

Schipperke er en livlig, våken liten hund som er lojal, vennlig og med et godt lynne. Den kan være sta og skøyeraktig, spesielt rundt andre hunder hvis den ikke har blitt tilstrekkelig sosialisert som valp.

Helse

Schipperke er generelt en nokså hardfør rase, men kan lide av enkelte arvelige nevrologiske sykdommer og hoftelidelser.

Mosjon

Omtrent en halv times daglig mosjon er nødvendig som et minimum, selv om denne aktive lille hunden gjerne vil akseptere mer hvis du kan tilby det.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Den kraftige pelsen er tykk og tett. Den er generelt glatt og ligger tett til huden, men den har en manke rundt halsen der pelsen står ut, samt "skjørt" på baksiden av lårene. En grundig gjennombørsting en gang i uken vil holde pelsen i orden.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.