Schipperke

Schipperke

Schipperke er en liten, kompakt, spitz-lignende hund (med fyldig, hard pels, krøllet hale over ryggen – med mindre den er født uten hale – et revelignende ansikt og spisse ører) og er vanligvis svart, men pelsen kan komme i enhver helfarge. Voksne hunder har en høyde på 21–33 cm og veier rundt 5,5–7,5 kg

Schipperke
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Schipperke
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Schipperke
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Noen sier at schipperke-hunden er en miniatyrhund, en mindre versjon av leauvenaar, en svart fårehund fra Belgia. Andre er overbevist om at schipperke er en spisshundrase, og den ser visselig ut som det sistnevnte. Uansett er det kjent at rasen går tilbake til minst 1700-tallet, da det ble avholdt et schipperke-show i 1690 ved storpalasset i Brussel. Den ble brukt på Belgias kanaler, der den voktet lektere, var en populær følgesvenn for skomakere og en anerkjent gnagerjeger.

Personlighet

Schipperke er en livlig, våken liten hund som er lojal, vennlig og med et godt lynne. Den kan være sta og skøyeraktig, spesielt rundt andre hunder hvis den ikke har blitt tilstrekkelig sosialisert som valp.

Helse

Schipperke er generelt en nokså hardfør rase, men kan lide av enkelte arvelige nevrologiske sykdommer og hoftelidelser.

Mosjon

Omtrent en halv times daglig mosjon er nødvendig som et minimum, selv om denne aktive lille hunden gjerne vil akseptere mer hvis du kan tilby det.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Den kraftige pelsen er tykk og tett. Den er generelt glatt og ligger tett til huden, men den har en manke rundt halsen der pelsen står ut, samt "skjørt" på baksiden av lårene. En grundig gjennombørsting en gang i uken vil holde pelsen i orden.