Shar pei

Shar Pei

Shar pei er lett gjenkjennelig med sine løse folder på huden på kroppen og et "rynkete" uttrykk. De er tett bygget og kortbente, og ser kraftige ut med god benbygning. Pelsen er kort og strittende, og føles hard ved berøring. Shar pei hunden kommer i mange farger – se rasestandarden for detaljer. Voksne hunder har en høyde på rundt 46–51 cm og veier rundt 18 kg.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Ekstra trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en time om dagen
 • Mellomstor hund
 • Lite sikling
 • Krever stell én gang i uken
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Vakthund. Bjeffer, varsler og beskytter fysisk
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Shar pei-rasen er flere århundrer gammel og er en krysning av mastiff og nordiske raser. Den blå tungen er et kjennetegn den deler med chow-chow, som også er en del av rasens sammensetning. Shar pei-hunden ble opprinnelig ansett som en delikatesse i Kina, og forbudet mot å ha dem som kjæledyr på fastlandet brakte rasen til nær utryddelse. Heldigvis klarte Matgo Law, en bekymret oppdretter, å inspirere interesse for rasen i den vestlige verden, slik at den ble reddet. Da Shar pei først kom til Vesten på 1970-tallet, var den klassifisert som den sjeldneste rasen i verden.

Personlighet

Godt sosialiserte shar pei-hunder er hengivne overfor familien. De er lojale, lekne og aktive, men kan også være sta og beskyttende av sitt territorium hvis de ikke får riktig trening som unge. De er naturlig mistenksomme overfor fremmede. De vil gå godt overens med katter hvis de har blitt introdusert for dem som valper, men det kan være problemer i kontakt med andre hunder. De hater ofte kulde.

Helse

De vanligste helseproblemene for rasen er hudinfeksjoner i de store hudfoldene samt ulike øyelidelser. De kan også lide av en bestemt tilstand som forårsaker feber og leddhevelse (familiær Shar Pei-feber).

Mosjon

Shar pei er en aktiv rase, men vil trives med så lite eller mye mosjon som er tilgjengelig, så lenge de har tilgang til fri lek. Som en veiledning bør en voksen hund få en time mosjon hver dag, selv om den gjerne aksepterer mer. Hvis hunden er kranglete med andre hunder, må du sørge for at den er i bånd og tilstrekkelig forhindret fra å forårsake problemer.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Noen linjer har svært tettsittende haler, og disse må inspiseres og rengjøres for å forhindre infeksjoner. Øynene bør også sjekkes daglig. Selve pelsen trenger bare å børstes gjennom med en myk børste.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.