Tysk strihåret vorsteh

German Wire-Haired Pointer

Strihåret vorsteh er en stor, kraftig jakthund som er litt lengre enn den er høy. Hannene har en høyde på 60–67 cm og veier 25–34 kg, mens tispene har høyde 56–62 cm og veier 20,5–29 kg. Rasen har tykk strihåret pels, buskete øyenbryn og et særegent skjegg. Pelsen kommer i leverfarge og hvit, enfarget lever, og svart og hvit.

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i mer enn to timer om dagen
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Ikke en vakthund
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Strihårede jakthunder har vært å finne i Tyskland i over to hundre år. Både i fjellområder, tett skog og åpne landskap var det behov for store, tøffe hunder med tykk beskyttende pels. Faktaene er ikke helt på det rene, men det antas at forfedrene til strihåret vorsteh blant annet kan inkludere airedaleterrier, foxhound, fransk griffon samt de andre tyske pointer-rasene.

Personlighet

Strihåret vorsteh er en snill hund med et jevnt lynne som er ivrig etter å lære og lojal og hengiven overfor sine kjære. Hvis den ikke får tilstrekkelig psykisk og fysisk stimulering, kan den bli svært destruktiv – denne hunden trenger kvalitetstid med familien.

Helse

Strihåret vorsteh er generelt en sunn rase. Som mange andre raser kan den imidlertid lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Epilepsi er også mer vanlig forekommende i denne rasen.

Mosjon

Dette er en hund som elsker å være ute i det fri og trenger minst to timer daglig mosjon. Sofaslitere bør velge en annen rase, men hvis du vil ha lange turer med hunden din eller drive med arbeids- og feltkonkurranser, agility eller til og med falkejakt, kan dette være rasen for deg.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser.

Stell

Underpelsen er tykk, og overpelsen er ru med en lengde på ca. 4 cm. Pelsstellet innebærer å børste pelsen et par ganger i uken og strippe ut dødt hår minst to ganger i året, mer ved behov.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.