Spaniel (Sussex)

Sussex Spaniel

Sussex spaniel er en mellomstor, tungt bygget, robust hund med nokså korte og sterke ben. De har et bredt hode og et truende, utforskende uttrykk. Den korte, fyldige pelsen er svært vakker med en rik gylden leverfarge med nyanser av gull på hårtuppene. Voksne hunder har en høyde på rundt 38–41 cm og veier rundt 23 kg.

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i en til to timer om dagen
 • Mellomstor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Ikke en vakthund
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Sussex spaniel fantes allerede på tidlig 1800-tall som en av flere ulike landspanieler. Interessen for rasen begynte for alvor med Mr. Fuller, en landeier i Sussex som holdt flere spanielraser, inkludert sussex spaniel. Han drev profesjonell oppdrett og eide rasen i 50 år frem til 1850-årene. Rundt andre verdenskrigstid var det ingen særlig oppdrett med rasen, og man antar at det bare fantes fem eksemplarer av rasen igjen etter krigen. Heldigvis har rasen hatt dedikerte tilhengere som har holdt rasen i live, selv om den fortsatt ikke er særlig utbredt.

Personlighet

Disse glade og tilpasningsdyktige hundene kan være veldig avslappet og rolige, men det er viktig at de introduseres regelmessig for barn, hunder, biler osv. frem til voksen alder. De elsker jakt og er noen ganger mer interessert i dette enn noe annet når de er ute, så trening når de er unge, er avgjørende. Tiden du investeres i denne hunden, er vel verdt innsatsen, og resultatet er en glad og lojal følgesvenn.

Helse

Sussex spaniel er generelt nokså hardfør, men som mange raser kan de av og til lide av hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelighetsproblemer) samt ryggradssykdom. De er også spesielt utsatt for øreinfeksjoner.

Mosjon

Sussex spaniel-hunder bør ikke trenes for hardt når de er helt unge. De trenger stimulering for ikke å kjede seg. Sussex spaniel er naturlig landlige hunder, og voksne hunder trenger minst to timer daglig mosjon.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret. Man har sett tilfeller av oppblåsthet for denne rasen. Mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Som regel kreves en gjennombørsting eller kjemming flere ganger i uken. Ørene skal holdes rene og sjekkes regelmessig for fremmedlegemer. Håret rundt potene skal trimmes, og klørne må sjekkes for gressfrø.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.