Tibetan Mastiff

Tibetan Mastiff

Tibetansk mastiff er en gigantisk hund som er litt lengre enn den er høy. Dette er en kraftig, muskuløs rase som er atletisk og smidig, med en verdig holdning. Voksne hannhunder har en høyde på minst 66 cm og tisper minimum 61 cm. Vektområdet er 36–72 kg, avhengig av hundens kjønn, høyde og kroppsbygning. Den tette pelsen er ganske lang og har en "manke" rundt nakke og skuldre, som er tydeligere hos hannhundene. Pelsen kommer i en rekke farger og merker (se rasestandarden for fullstendige detaljer).

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Ekstra trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en til to timer om dagen
 • Kjempestor hund
 • Mye sikling
 • Krever daglig pelsstell
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer, varsler og beskytter fysisk
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Tibetansk mastiff er en gammel rase som man mener kan dateres hele 3000 år tilbake. Den ble brukt som vakthund i hjemlandet og beskyttet både eiendom (inkludert klostre) og husdyr. Marco Polo rapporterte at den tibetanske mastiffen var "høy som et esel, med en stemme så kraftig som en løve". Rasen er relativt ny for resten av den hundeelskende verden og ble først kjent for oppdrettere i Vesten for et århundre siden.

Personlighet

Tibetansk mastiff er en ekte vakthund og er ikke en rase man bør ta lett på. Den er skeptisk til fremmede og en naturlig beskytter av sin familie og eiendom. Erfaren håndtering, sosialisering og trening kreves, som med alle vaktraser. I det rette hjemmet er dette en rolig, kjærlig og lojal følgesvenn.

Helse

Tibetansk mastiff er generelt en veldig robust rase. Som mange andre raser kan den fra tid til annen lide av øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor anbefalt.

Mosjon

En times daglig mosjon er nødvendig, selv om den gjerne vil akseptere mer hvis du kan tilby det. En tibetansk mastiff-valp bør ikke overtrenes, da det er viktig å unngå å belaste muskler og ledd på en så stor voksende hund.

Ernæring

Kjempehunder har større appetitt enn andre hunder og trenger også en annen balanse mellom mineraler og vitaminer som støtter forskjellige ledd- og bruskbehov. Tibetansk mastiff har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den doble pelsen består av en tett, ullaktig underpels som røyter i varmere vær, og en tykk overpels som er rett og hard. Halen og bakbena har mye fjær. En gjennombørsting et par ganger i uken anbefales, med daglig børsting i perioder med røyting.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.