Tibetan Spaniel

Tibetan Spaniel
Dette er en liten hund som er litt lengre enn den er høy, og som har en høyde på rundt 25 cm og veier omtrent 4,1 – 6,8 kg. Den har en silkeaktig, mellomlang pels som er glatt på overflaten og fjæret på ørene, baksiden av bena og halen. Hannhundene har tykkere pels og en "manke" rundt halsen og skuldrene. Pelsen kommer i alle farger og kombinasjoner.
 • Hund som egner seg for førstegangseiere
 • Grunnleggende trening påkrevd
 • Jeg liker rolige spaserturer
 • Liker å gå i en halv time om dagen
 • Liten hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Fabelaktig sammen med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Tibetansk spaniel ble avlet frem av munker til å være vakthund ved klostrene i Tibet og har aldri vært en jaktspaniel, men har kanskje navnet sitt etter dvergspanielen, siden den ble gitt som diplomatiske gaver til kongelige og adelige, som den ble en verdsatt følgesvenn for. I hundrevis av år klatret den tibetanske spanielen rundt på klostermurene for å holde utkikk og bjeffe for å varsle munkene hvis noen nærmet seg. Den dag i dag – i moderne hjem – søker disse hundene gjerne et høyt utsiktspunkt i sin selvutnevnte rolle som vakthund.

Personlighet

Tibetansk spaniel er en aktiv, våken liten hund, som er reservert overfor fremmede og svært lojal mot sine kjære. Den har en glad natur, men er en nokså selvstendig liten skapning. Den liker ikke å være atskilt fra familien i for lang tid av gangen og kan være nokså høylytt i vaktrollen.

Helse

Det vanligste helseproblemet for rasen er en arvelig øyesykdom, og derfor er øyetesting før avl viktig.

Mosjon

Tibetansk spaniel trenger omtrent en time mosjon per dag. Sørg for at hagen din er sikker, og sjekk inngjerdingen med jevne mellomrom, da denne rasen er en velkjent graver!

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Den doble pelsen består av en fin, tett underpels og en lengre silkeaktig overpels. Børst og kjem gjennom pelsen et par ganger i uken, med særlig fokus på områdene med lengre hår, som har en tendens til å floke seg.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.