Tibetan Terrier

Tibetan Terrier

Tibetansk terrier er en pen, liten/mellomstor hund med lang, rett eller bølget pels som kommer i hvilken som helst farge, unntatt sjokolade/leverfarge. Dette er kompakte hunder med en firkantet form. Voksne hanner har en høyde på 36-41cm og tispene er litt mindre. Vekten er 8-14kg.

 • Hund som egner seg for førstegangseiere
 • Grunnleggende trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en til to timer om dagen
 • Liten hund
 • Lite sikling
 • Krever daglig pelsstell
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Svært høylydt
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Den kalles kanskje tibetansk terrier, men denne hunden har aldri blitt brukt i en tradisjonell terrier-rolle på jakt etter byttedyr under bakken. I stedet var tibetansk terrier en herdehund som også fungerte som vakthund når det var nødvendig. Den ble holdt i klostre som følgesvenn for munkene, der den ble kjent som Tibets hellige hund. Oppmerksomhet fikk rasen først i Vesten i1922, da en valp ble gitt til Dr. Agnes Greig, en britisk lege som jobbet i India, som takk for å ha reddet livet til en tibetansk kvinne.

Personlighet

Tibetansk terrier er en glad og utadvendt hund med et godt lynne, og er også våken og modig. Den er naturlig reservert overfor fremmede, men lojal og hengiven med sine kjære. Tibetansk terrier er en morsom følgesvenn som er full av liv, og som med sitt helt spesielle vesen er en super familiehund.

Helse

Tibetansk terrier er generelt en sunn rase. Som mange raser kan den iblant lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Som mange andre små raser kan de også lide av kneskåler som kommer ut av ledd.

Mosjon

Det er en livlig hund som liker mosjon og trenger omtrent en time om dagen, men gjerne mer hvis du kan tilby det. Den responderer godt på trening og trives når den får tilbringe kvalitetstid sammen med familien og drive med morsomme hundehobbyer. Som med enhver langhåret hund må du sjekke pelsen etter tur og eventuelt fjerne kvist eller blader som kan ha blitt med underveis!

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Tibetansk terrier røyter ikke, men den tykke, lange doble pelsen må børstes og kjemmes gjennom minst annenhver dag for at ikke floker skal oppstå. Den bør også sjekkes daglig for rusk fra turer. Pelsen klippes ofte til en kortere, mer håndterlig lengde for eierne, men vil fortsatt trenge regelmessig børsting for ikke å floke seg.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.