Toypuddel

Toypuddel

Toypuddelen har en nobelt utseende med en tynn nese og lang nakke. Pelsen er fyldig, krøllete og ofte stylet, og kommer i en rekke nyanser, inkludert blåfarger, grå, sølv, brun, aprikos og krem – se rasestandarden for detaljer. Voksne hunder skal være under 28 cm i høyde og ikke veie mer enn 4,5 kg.

Toypuddel
  • Størrelseskategori: Miniatyr
  • Krav til pelsstell: Daglig
Toypuddel
  • Røyting: Ingen
  • Allergier: Ja
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Selskapshunder
Toypuddel
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Denne lille puddelstørrelsen eksisterte for minst 500 år siden. På 1600- og 1700-tallet ble puddelrasen en favoritt blant adelen, som ønsket seg hunder som var mindre enn dvergpuddelen, hvorpå toypuddelen ble utviklet. Navnet "puddel" kommer fra det tyske ordet "pudel" (som betyr "å plaske i vann", da mellompuddelen (standardvarianten som dvergpuddel og toypuddel stammer fra) var en høyt verdsatt hentehund i vann.

Personlighet

Dette er en livlig og hengiven hund som kan være en helt fantastisk følgesvenn. Den kan være en god vakthund som varsler besøkende, men har generelt et fint lynne. Toypudler er uvanlig følsomme for vokal intonasjon og responderer godt på trening. Barn bør imidlertid læres opp til å håndtere disse små, delikate hundene på en forsiktig måte.

Helse

Som mange andre små raser kan toypudler lide av kneskåler som kommer ut av ledd. De er også utsatt for en hoftetilstand og en arvelig øyesykdom som de bør testes for.

Mosjon

Dette er en ganske aktiv rase som liker å komme seg ut på tur, og som særlig elsker å leke. Det er en god idé å la hunden drive med aktiviteter som stimulerer både kropp og sinn. Toypudler kan gjøre det bra i lydighet, agility og de fleste hundesporter.

Ernæring

Miniatyrhunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

De røyter ikke og blir ofte (men ikke alltid) tolerert av allergiske personer. Pelsen krever imidlertid en del stell – helst profesjonelt – samt regelmessig kjemming og børsting hjemme. Puddelen skal tas med til en hundefrisør rundt hver sjette uke for klipp, eller du kan lære å gjøre det selv.