Hungarian Kuvasz

Hungarian Kuvasz

Dette er en stor, kraftig rase med et nobelt utseende. Voksne hanner har en høyde på 71–75 cm og veier 40–52 kg, og tispene er 66–70 cm høye og veier 30–42 kg. Den tykke doble pelsen er helhvit, og huden har flekker av grå.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Ekstra trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en til to timer om dagen
 • Stor hund
 • Mye sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer, varsler og beskytter fysisk
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Ungarsk kuvasz er en gammel rase. Faktisk har arkeologer funnet skjelett av en lignende type hund i Ungarn som kan dateres tilbake til 800-tallet. Kuvasz ble brukt av Magyar-nomadene til å beskytte dyreflokker og jobbet i tidvis svært tøffe forhold i landets fjellområder. På 1400-tallet ble rasen fasjonabel blant adelen på grunn av dens popularitet hos kong Matthias Corvinus, som ga kuvasz-valper som kongelige gaver, men rasenes hovedrolle har gjennom hele dens historie vært som hardtarbeidende husdyrvakt.

Personlighet

Ungarsk kuvasz ble avlet frem som en vokterhund i århundrer og er derfor en naturlig beskytter av hjemmet og sine kjære, og er mistenkelig overfor fremmede. Den er vennlig og lojal mot sin familie, men trenger et hjem der eierne har erfaring med vokterraser, og der hundens spesielle behov kan møtes.

Helse

Kuvasz-rasen er generelt sunn og robust, men som mange andre raser kan den lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Det er ingenting kuvasz liker bedre enn å patruljere eiendommens grenser og være årvåken overfor eventuelle "trusler". Den trenger en stor, inngjerdet hage, og må også tas ut for en time daglig mosjon.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Kuvasz har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Kuvasz-hundens pels består av en ullaktig underpels og en grov overpels. Den har en "manke" av lengre, tykkere hår rundt halsen, og lengre hår på baksiden av bena og på halen (opptil 15 cm i lengde). Pelsen må børstes et par ganger i uken, men daglig børsting anbefales i perioder med røyting, for å begrense ukontrollert håravfall.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.