Ungarsk strihåret vizsla

Hungarian Wire-Haired Vizsla

Strihåret vizsla er en mellomstor, aktiv hund med en hard, stri pels som har en gylden sandaktig til rødbrun farge. Den har en særegen bart og hårete øyenbryn. Rasen har et nobelt og grasiøst utseende og gir inntrykk av stor utholdenhet. Voksne hanner har en høyde på 58–62 cm og tisper 54–58 cm. De veier mellom 20 og 30 kg.

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i mer enn to timer om dagen
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell én gang i uken
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Ikke en vakthund
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Flott familiehund

Opprinnelse

Trykk fra 1000 år tilbake viser magyar-jegere (tidlige bosettere i Ungarn) med hunder og falker. Disse hundene var svært like den strihårede vizsla-hunden vi kjenner i dag. Da magyarene dro til andre land, tok de hundene sine med seg, noe som førte til kryssing med andre raser, men den ble nesten utslettet av de to verdenskrigene. Rasen eksisterer bare i dag fordi noen få eksemplarer ble smuglet ut av landet i løpet av denne tiden. Selektiv avl i nyere tid utviklet vizsla til en allsidig jakt-, pointer- og hentehund. Den strihårede varianten ble utviklet på 1930-tallet og blir stadig mer populær blant jegere, da den kan tåle kaldere klima og kaldt vann bedre enn den korthårede typen.

Personlighet

Ungarsk strihåret vizsla liker å være ute og er ideell for ekte friluftsfamilier. De er veldig kjærlige og lojale, og naturlige beskytter av sine kjære. De vil gjerne være både familie- og arbeidshund i ett. De lærer raskt og vil gjerne tilfredsstille menneskene rundt seg, men de er veldig følsomme, så det er spesielt viktig at treningen er morsom og varsom.

Helse

Strihåret ungarsk vizsla er en relativt sunn rase med få kjente helseproblemer.

Mosjon

Strihåret vizsla krever mye mosjon og må holdes aktiv; en voksen hund trenger minst to timer mosjon hver dag. Som man kan forvente med tanke på rasens bakgrunn som jakt-, pointer- og hentehund vil hentelek (på land og i vann) være populært, selv om den også vil trives med de fleste typer hundeøvelser – som agility.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Pelsen krever ukentlig stell. Den strie pelsen på nakken og kroppen har en lengde på opptil 4 cm. Underpelsen er tykkere i de kalde månedene. Ansiktshår danner et lite skjegg på haken, og øyenbrynene er tette. Eventuelle døde eller løse hår kan fjernes ved håndplukking.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.