Ungarsk vizsla

Ungarsk vizsla

Ungarsk vizsla er en robust, mellomstor hund med et nobelt utseende. En voksen hannhund har en høyde på 57–64 cm og tisper 53–60 cm. De veier mellom 20 og 30 kg. Den korte, tette pelsen er glatt og kommer i en iøynefallende rødaktig gylden farge.

Ungarsk vizsla
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Ungarsk vizsla
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Stående fuglehunder
Ungarsk vizsla
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Vizsla-rasen er en veletablert rase som går århundrer tilbake. Karpatiske steinutskjæringer som regnes for å være 1000 år gamle, viser en nomadisk magyar på jakt med en falk og en hund som er svært lik vizsla. Etter to verdenskriger døde rasen nesten helt ut, men dedikerte oppdrettere klarte å gjenopplive rasen med hunder som var smuglet ut av Ungarn. I dag er rasen ikke bare en populær jakt-, pointer- og hentehund, med også en populær følgesvenn.

Personlighet

Ungarsk vizsla har et helt spesielt vesen og er en morsom, livlig, kjærlig følgesvenn for eiere som kan gi rasen all den tiden og oppmerksomheten den trenger. Dette er en følsom hund som liker å være aktiv og lære nye ting, og som trives godt under trening, forutsatt at den er morsom og givende. Rasen er en naturlig beskytter av sine kjære.

Helse

Ungarsk vizsla er generelt en sunn rase. De vanligste rasespesifikke problemene er en svelgelidelse og epilepsi.

Mosjon

Ungarsk vizsla trenger minst to timer mosjon per dag. Som man kan forvente med tanke på rasens bakrgunn som jakt-, pointer- og hentehund vil hentelek (på land og i vann) være populært, selv om den også er allsidig og har gjort det også i mange hundeøvelser – fra feltkonkurranser til agility.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Den korte, glatte pelsen er tett og nokså fettete, og trenger svært lite stell – bare en ukentlig gjennombørsting.