Weimaraner

Weimaraner (Short/smooth coat)

Med sin sølvgrå, slanke, korte pels er weimaraner en av de mest fremragende hunderasene. Dette er den høyeste av jakthundene med en grasiøs fart og utholdenhet. Det er to varianter: de korthårede og de langhårede. Sistnevnte er mindre vanlig. Weimaraner-rasen er hovedsakelig sølvgrå med nyanser av musegrå eller rådyr-grå. Voksne hanner har en høyde på 61–69 cm og veier 27 kg, og tispene er 56–64 cm høye og veier 22,5 kg.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i en til to timer om dagen
 • Stor hund
 • Lite sikling
 • Krever stell én gang i uken
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Vakthund. Bjeffer, varsler og beskytter fysisk
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Weimaraner kan ses i et Van Dyke-maleri fra tidlig 1600-tall. Det antas at rasen kommer fra en hund som ligner korthåret vorsteh, med tilførsel av blodhund gjennom krysning med en eller flere av de ulike schweisshunde-rasene. Rasen har navnet sitt fra hoffet til Karl August, storhertug av Weimar, og ble en gang i tiden brukt til å jakte stort vilt, ulver, villkatter, hjort, fjelløve, bjørn osv. Da de store byttedyrene forsvant fra Europa mot slutten av 1800-tallet, ble weimaraner en sjeldenhet. Gjennom selektiv avl ble de fuglehunder og småviltjegere.

Personlighet

Weimaranere er allsidige hunder som elsker familielivet. De er vennlige og energiske, men med en våkenhet som gjør dem til gode vakthunder. De har en veldig sterk karakter, så dette er ikke den ideelle første hunden for nybegynnere. Men hvis du har erfaring og kan sosialisere og trene dem, er de meget givende følgesvenner.

Helse

Som for mange raser kan hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelighetsproblemer) forekomme, og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Som mange store raser er de også mer utsatt for enkelte bensykdommer, hjertesykdom og en spesifikk magesykdom (gastrisk dilatasjonsvolvulus).

Mosjon

Weimaranere må ha regelmessige lange turer for at de skal holde seg rolige innendørs. Hvis de ikke får nok mosjon, kan de bli svært destruktive og ulykkelige. De elsker å svømme og hente, og begge disse aktivitetene stimulerer denne rasens aktive sinn. En voksen weimaraner trenger minst to timer daglig mosjon i tillegg til løpende opplæring.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Weimaraner har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den korthårede weimaraner-hunden er en av de enkleste rasene å holde ren med svært få krav til pelsstell. Selv når den har gått gjennom gjørme og søle, ser skitten ut til å falle veldig lett av, slik at du ikke trenger å gjøre stort annet enn å "finpusse" pelsen! Den mer uvanlige langhårede varianten med en pels på 2,5–5 cm i lengde og fjæring, krever imidlertid mer oppmerksomhet. Disse bør børstes og kjemmes regelmessig. Sjekk ørene rutinemessig for å sikre at de er fri for infeksjoner.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.