Å reise med katten din

De fleste katter er hjemmekjære dyr, og kan bli engstelige av å reise til et helt nytt sted. Av og til er en reise uunngåelig, og da bør du vite hvordan du gjør det mest mulig komfortabelt for din pelskledde venn.
Å reise med katten din
Å reise med katten din
Å reise med katten din

Noen ganger er ikke ferieturen komplett uten at hele familien er med, og for noen inkluderer det også kjæledyret. Å ta med kjæledyret ditt på ferie kan være en utrolig morsom måte å knytte bånd på, men det er viktig å forberede seg med en sjekkliste for reisen!

Du kan vanligvis ta med katten på ferie uansett om du skal være i hjemlige trakter eller dra til utlandet. Tross alt blir ikke familieferien den samme uten kjæledyret! Imidlertid er det flere ting du bør planlegge på forhånd, særlig hvis du skal ut av landet.

Det går fint å reise på ferie med katten hvis du har forberedt deg før ferien starter. Å ta med katten på ferie kan bety litt ekstra planlegging, men så lenge alt er forberedt i god tid før avreise og du vet at katten din tåler reisen, ligger alt til rette for at det skal gå bra.

Det er sant at katter foretrekker sitt eget territorium, og derfor velger mange å skaffe en kattepasser til ferien – du vet selv hva som er best for din katt. På den andre siden har moderne bur, kjæledyrpass og vaksinasjoner gjort det mye enklere å reise bort med katten.

Hvis du planlegger å dra på ferie med katten, se våre tips om hvordan du forbereder deg – og start pakkingen!

Hvordan ta med katten på ferie

Hvis du reiser på ferie med katten i Norge, Sverige eller Danmark, er alt veldig enkelt. Hvis overnattingsstedet er dyrevennlig, katten har mikrochip og du tror den vil takle de nye omgivelsene, er dere klare til å dra. Katter kan reise fritt i Europa så lenge de er vaksinert mot rabies, har fått mikrochip og har et gyldig kjæledyrpass. De fleste veterinærer vil kunne utstede et kjæledyrpass. Det inneholder oppdaterte opplysninger om behandlingen katten har fått, og gir deg dokumentasjon på at den er frisk. Hvis veterinæren din ikke utsteder pass, bør de kunne anbefale deg en annen veterinær som kan gjøre det. Du kan også ha interesse av skjemaet for reise med kjæledyr, som kan gjøre ferie med katten enda enklere. Les om dette skjemaet nedenfor.

Flyselskapet ditt må varsles i god tid på forhånd om at du reiser med katt. De vil fortelle deg hva annet du trenger å gjøre for å ta katten med gjennom flyplassen.

Du bør lære om hvordan du reiser med katten i fly eller bil, enten du skal reise innenlands eller utenlands.

Kontroll hos veterinæren før du tar med katten på ferie

I de fleste tilfeller trenger ikke katten din spesielle medisiner før reisen, men hvis du er i tvil – spør veterinæren. Uansett er det en god idé å rådføre seg med veterinæren før en lang reise med katten. Alle kjæledyr er forskjellige, og det kan være noe du ikke har tenkt over.

Vurder kattens generelle helse når du snakker med veterinæren, og om den tidligere har blitt redd av å være i bur. Hvis katten har mislikt å reise tidligere, må du vurdere om det er fornuftig å ta den med på ferie. Katten kan ikke kommunisere følelsene sine slik vi kan, og derfor må du gjøre ditt beste for å forstå hvordan den har det.

I tillegg bør du også tenke på de praktiske delene ved å ta katten med på ferie. Hvis katten tar medisiner, sørg for å ta med nok til hele ferien. Hvis veterinæren foreslår å gi katten beroligende midler under reisen, vær klar over at virkningen kan vare lenger enn selve reisen. Hvis dette er tilfelle bør katten få hvile på et varmt og trygt sted til virkningen er over!

Hvis veterinæren foreskriver medisiner til reisen kan det være lurt å spørre om å få prøve dem ut på forhånd, særlig hvis du planlegger å reise lange distanser. Vet du på forhånd hvordan katten påvirkes av medisinen, er det mindre sjanse for et uhell i siste øyeblikk, noe du helst vil være foruten!.

Å planlegge en ferie med katten

purple

Når du planlegger ferien sammen med din pelskledde venn, vil du gjerne tenke over de følgende tingene. Hvis du ordner alt på forhånd blir ferien enklere, mindre stressende og mye morsommere – både for katten din og deg!

  • Før du drar bør du forsikre deg om at overnattingsstedet er kattevennlig. Si fra om at du tar med deg et kjæledyr, slik at alt er klart når dere kommer.
  • Med mindre katten allerede er kjent med omgivelsene på stedet dere skal til, må den holdes inne under oppholdet. Sjekk at overnattingsstedet er trygt og sikkert.
  • Sjekk at toalettfasilitetene er velegnet for katten, og om det finnes et sikret uteområde den kan oppholde seg på. Katten må ha det så komfortabelt som mulig.
  • Hvis du bor hjemme hos noen eller på et pensjonat, spør på forhånd om det finnes andre dyr på stedet. Vil katten ha det greit med andre dyr rundt seg?
  • Sørg for at katten har alt den trenger til de første dagene av ferien, sånn at du har tid til å finne lokal kattemat, vann, snacks, kattetoalett og sand.
  • Hvis du har mulighet bør du ta med noen velkjente ting hjemmefra som hjelper katten å finne seg tilrette, som kloremøbler, leker og tepper. Katter elsker hjemmets bekvemmeligheter, i likhet med de fleste mennesker.
  • Ta med en sølefri vannskål og noen flasker vann til reisen. En hydrert katt er gladere enn en tørst katt, og kanskje trenger den også å kjøles ned under reisen.
  • Plasser et toalett i passende størrelse inne i buret, adskilt fra liggeunderlaget etter at de har brukt det. Dette vil gjøre miljøet renere og mer komfortabelt for katten.
  • Alternativt kan du flytte katten til et eget bur for å gå på do annenhver time, noe som gjør det renere og tørrere.
  • Uansett hvordan du løser toalettsituasjonen, sørg for å ta med nok plastposer og rengjøringsutstyr, slik at katten aldri mangler noe!

Når du ankommer feriestedet med katten

Jobben er ikke slutt når du kommer frem, men nå er tid for en hvil både for deg og katten. Det er bare et par ting til du bør tenke på før ferien med katten kan begynne.

Hvis du reiser utenlands kan det være nødvendig med en kort karanteneperiode for katten, avhengig av land. Selv om katten din er frisk, er dette et juridisk krav i mange land – så tenk på dette før du reiser!

Når du ankommer overnattingsstedet, bør katten få god tid til å finne seg til rette. La den være i buret på et rolig sted mens du pakker ut, og sikre rommet før du slipper katten ut og lar den utforske omgivelsene. Du bør helst gå sammen med katten mens den utforsker alle rom og gjør seg komfortabel med omgivelsene.

Sørg for at alle familiemedlemmer er kjent med hvilke steder katten kan oppholde seg på, og at dører, vinduer og «forbudte» områder er stengt. Du bør også regulere temperaturen med hensyn til kattens velbefinnende. Husk at de ikke kan ta av seg pelsen, eller ta på seg en varm genser!

Merking med mikrochip

Å merke katten med mikrochip er sterkt anbefalt som en del av ansvarlig eierskap, selv om den ikke reiser sammen med deg. Blir katten med på ferie er det desto viktigere. Å reise på ferie med katten medfører større risiko for at den forsvinner, enn det ville gjort hjemme i hagen – enhver nysgjerrig katt vil gjerne følge spennende lukter eller klatre gjennom et åpent vindu.

Hvis du lar katten være hjemme

grey cat

Før du bestemmer deg for å ta med katten på ferie, tenk over om du kan la den være hjemme. I motsetning til hunder er katten sannsynligvis ganske fornøyd med å være hjemme, hvor den har kattetoalett, matskål og sovested den er kjent med. Selv om du vil savne katten på ferie, bør du vurdere å finne en kattepasser hvis du tror at reisen vil være stressende for noen av dere.

Hvis katten din ikke har noen spesielle medisinske behov, kan du spørre en lojal nabo, venn eller et familiemedlem som liker katter om de kan mate katten, rengjøre kattetoalettet, sette frem mat og vann og gi katten litt kos og oppmerksomhet.