Viktigheten av jevnlig veterinærkontroll for katter

Selv om du holder et godt øye med kattens tilstand, er det lurt å ta den med til veterinæren for en årlig helsesjekk.
Viktigheten av jevnlig veterinærkontroll for katter
Viktigheten av jevnlig veterinærkontroll for katter
Viktigheten av jevnlig veterinærkontroll for katter

Å ta vare på katter er morsomt, men også et stort ansvar som innbefatter å gå til veterinæren. Av og til trengs det et profesjonelt blikk for å oppdage små endringer i kattens helse, særlig siden katter er gode til å skjule at de er syke. Heldigvis er veterinæren god til å gjøre detektivarbeid.

Generell kattehelse

Du tar allerede din pelskledde venn til veterinæren når den er syk eller skadet, men disse besøkene har en tendens til å fokusere på ett bestemt problem. Regelmessige helsesjekker utnytter prinsippet om at ‘det er bedre å forebygge enn å helbrede’ og er en viktig del av å holde katten din frisk og forebygge enkelte sykdommer.

Veterinæren vil gjøre en grundig sjekk av katten minst én gang i året, og oftere når de blir eldre eller har spesielle medisinske behov. Disse kontrollene har en allmenn tilnærming som gjør at katten blir sjekket fra værhårene til haletippen.

En annen fordel med disse årlige kontrollene er at katten blir vant til å besøke veterinærklinikken mens den er frisk, og det kan hjelpe den med å knytte bånd til veterinæren. Hvis den bare er hos veterinæren når den er skadet eller syk, kan katten bli nervøs og assosiere turene med vonde eller stressende opplevelser. Det er en god idé å stikke innom veterinærklinikken med jevne mellomrom, selv om det bare er for en loppesjekk. Resepsjonisten og dyrepleieren vil alltid tilby en klapp når du passerer, og det vil gi katten positive minner uten at sprøytestikk er involvert.

Kattevaksinasjoner

Årlige vaksinasjoner er viktig for å forebygge at katten får visse sykdommer, inkludert katteinfluensa (felint herpesvirus, calicivirus), felin enteritt (felint parvovirus), felint leukemivirus og felin klamydofila (en bakterie som gir konjunktivitt). Katten trenger også en rabiesvaksine hvis du planlegger å ta den med til utlandet som en del av skjemaet for reise med kjæledyr. For mer informasjon om reiser i utlandet med katten, les artikkelen vår om å reise med katt.

Lopper, flått og ormer

En annen situasjon der det er bedre å forebygge enn å helbrede, er kontroll av lopper, flått og ormer. Husk at lopper, eller i det minste larver, kan leve i huset og hagen din året rundt, og at flått kan overføre flere ubehagelige sykdommer og lidelser til katter. Spør veterinæren om råd for å unngå parasitter, i tillegg til bendelorm og rundorm. Du kan finne mer informasjon på siden for behandling av lopper og flått på katten.

Kastrering

Hvis du ikke planlegger å avle på katten er det viktig å få den kastrert før dere ender opp med uønskede kattunger. Kastrering hjelper også med å forebygge helseproblemer, inkludert noen krefttyper og smittsomme sykdommer.

Veterinæren vil kunne gi deg råd om når det passer best å kastrere kattungen, og hvis du har adoptert en ukastrert katt vil han/hun foreslå kastrering så snart som mulig, i tillegg til å gi deg råd om kostholdet til den nylig kastrerte katten for at den ikke skal gå opp i vekt.

orange cat

Atferd

Når du tar med katten til veterinæren for kontroll, si alltid fra hvis du har merket endringer i atferden eller andre problemer, som upassende urinering. Dette kan ha sammenheng med en underliggende sykdom eller et atferdsproblem som en atferdskonsulent kan hjelpe deg med å overvinne. Veterinæren din kan henvise deg til en kvalifisert fagperson.

Tannpleie

Veterinæren vil sjekke kattens tenner nøye og se etter tegn på tannproblemer. Katter er veldig dårlige til å fortelle eierne om smerter og ubehag, derfor er det en god idé å benytte helsesjekken til å få et profesjonelt synspunkt. Tannsykdom er vanlig hos katter, spesielt når de blir eldre, og selv om katten din ikke har klaget på vonde tenner, kan den likevel trenge behandling for noe. Du kan også snakke med veterinæren om tannpleie hjemme og hvordan du kan hjelpe katten med å holde tennene rene, i tillegg til å følge rådene på siden vår om hvordan du tar vare på kattens tenner.

Vekt og kroppstilstand

Dessverre er fedme et altfor vanlig problem hos katter, så du bør benytte muligheten til å få katten veid og diskutere kroppstilstanden ved neste helsekontroll. Hvis katten din er overvektig, er det mye du kan gjøre for å hjelpe. Du kan for eksempel snakke med veterinæren om en kostholdsplan og hvordan du kan få katten til å bli mer aktiv, eller finne ut om veterinærklinikken din tilbyr et vekttapsprogram. Du vil heller ikke at katten skal bli undervektig, derfor bør du snakke med veterinæren hvis katten har gått ned i vekt siden sist, noe som kan være tegn på et helseproblem.

Eldre katter

Hvis katten din er iferd med å bli gammel, vil veterinæren anbefale hyppigere kontroller – dette betyr rett og slett å holde et bedre øye med katten, slik at nye helseproblemer kan behandles så tidlig som mulig. Under disse kontrollene kan veterinæren måle blodtrykket til katten og foreslå en blod- eller urinprøve ved mistanke om eventuelle underliggende tilstander. Du kan også bli spurt om å ta med en urinprøve, noe som vil hjelpe veterinæren med å oppdage lidelser som diabetes eller tap av nyrefunksjon.

Bruk avtalen hos veterinæren til å snakke om ethvert problem du har lagt merke til, uansett hvor lite det måtte være. Dette kan omfatte mat- og vanninntaket, aktivitetsnivået eller andre bekymringer du måtte ha. Akkurat som mennesker kan eldre katter få organproblemer, artrose, tap av syn eller hørsel, og til og med hukommelsessvikt eller demens.

Som du allerede vet, er katter veldig gode til å skjule tegn på sykdom, derfor kan veterinæren gi deg råd om hva du skal se etter. Heldigvis kan mange helseproblemer hos katter behandles godt ved bruk av medisin eller små forandringer i livsstilen, noe som veterinæren din kan hjelpe deg med når katten er til kontroll.

cat with vet