Vanlige spørsmål om katter og vann

Mange eiere har spørsmål angående katter og vann. Selv om katter har rykte på seg for å avsky alt som er vått, vil noen katter oppføre seg på stikk motsatt vis. Mange katter har lignende karaktertrekk når det gjelder vann, selv om det også finnes mange personlige ulikheter. Vi har svart på noen av de mest stilte spørsmålene om katter og vann.
Vanlige spørsmål om katter og vann
Vanlige spørsmål om katter og vann
Vanlige spørsmål om katter og vann

Det stemmer ikke at alle katter avskyr vann – faktisk er det mange som liker å ta seg en dukkert! De fleste katters instinkt for ikke å bli våte kommer av at de har blitt temmet i lang tid, i tillegg til at de har et sterkt overlevelsesinstinkt. De er vant til å være tørre, og liker å ha det på den måten.

Katter har blitt temmet i hundrevis av år, og det hele begynte i Egypt og andre land med varme, tørre klima. I det tidligste stadiet av utviklingen trengte ikke kattene å forholde seg til store mengder vann – å bli våt var sjelden nødvendig for å kunne overleve. Kattene ble også beskyttet fra elementene av eierne sine. Mange hunderaser har på den andre siden blitt avlet for å kunne jakte og følge eierne sine ute i mindre solrike klimaer, noe som betyr at de har måttet takle all slags vær. Dette er sannsynligvis grunnen til at så mange hunder elsker å kaste seg ut i vannet mens de er ute på tur.

Husk at en tam katt ikke har mange fordeler av å bli våt, og derfor liten grunn til å bli det. Den kan vanligvis holde seg ren uten å bruke vann, den har ikke evne til å riste seg tørr slik som hunder, og den har ikke blitt utviklet til å kunne jakte i eller rundt vann. Vi vet alle hvor godt katter liker å krølle seg sammen på et varmt sted inne – å være omgitt av vann kan få dem til å føle seg mye kaldere enn de setter pris på.

For de fleste katter finnes det simpelthen ingen fordeler med det å bli våt. Hvis den klarer å unngå å bli våt hele livet gjennom, vil den også bli enda mindre vant til det, og uviljen mot vann kan vokse seg sterkere over tid. Dette er ingenting å bekymre seg for – det er få situasjoner der en katt trenger å bli våt, og hvis den skulle være uheldig og komme ut for et kraftig regnskyll, vil det ikke gjøre stor skade.

Kan katter svømme?

Overraskende nok er katter naturlige svømmere. De trenger ikke å læres opp til å svømme – hvis de havner i vannet vil instinktet være å holde seg flytende, akkurat som hos en hund. De fleste katter vil ikke oppholde seg i vann lenger enn nødvendig, men hvis de kommer i en ubehagelig situasjon, vil de ikke nøle med å hoppe i vannet for å flykte.

Tanken på at en katt er i stand til å svømme, er egentlig ikke så merkelig. I svært varme klima kan ville katter – forfedrene til din tamkatt – ofte svømme eller vasse i vann for å kjøle seg ned, og noen ville katter kan til og med fiske. Alle katter, uansett om de er ville eller tamme, er mestere i å ta vare på seg selv. Evnen til å svømme er bare en av de mange overlevelsesferdighetene.

cat

Mange mennesker tror at tyrkisk van-katten er spesielt glad i vann, og benytter enhver mulighet til å bade. Dette er ikke blitt bevist, men mange eiere av tyrkisk van forteller at katten liker å leke i badekaret og dusjen, i tillegg til å ta seg et bad hver gang den er i nærheten av vann.

Kanskje er ikke tyrkisk van mer glad i vann enn andre raser, siden det kun finnes anekdotisk bevis for de vannelskende egenskapene. Det som er sikkert, er at kattens avsky for vann vil avhenge av personligheten. Noen katter er av natur veldig forsiktige, mens andre elsker å leke og utforske, også hvis det betyr å dyppe potene i vasken nå og da. Hvis katten din liker å leke med vannkranen og det ikke gjør noen skade, bare la den holde på. Men hvis katten er helt uinteressert i å nærme seg vann, ikke press den – den liker ikke å tvinges til noe!

Er katter redde for vann?

De fleste katter misliker vann, men de er ikke redde for det. Dette er grunnen til at de ikke har problemer med å kaste seg ut i vannet hvis det er den eneste fluktmuligheten.

Katter foretrekker å holde seg varme og tørre, men siden de kan svømme er det å holde seg unna vann mer en preferanse enn en nødvendighet. Mange katter liker å leke med en dryppende krane, noe de absolutt ikke ville gjort om de var redde.

Hvorfor leker katten min med vann?

Selv om katten aldri har vist tegn til å ville svømme, kan den være veldig fascinert av rennende vann. Mange katter tar ingen notis av det, mens andre kan stirre eller slå etter en dryppende krane i timevis. Noen katter kan til og med komme løpende når dusjen blir skrudd på – ikke nødvendigvis for å hoppe inn, men for å stå og se på.

Det finnes ingen påvist grunn til hvorfor de gjør dette, men det finnes mange teorier om hvorfor noen katter elsker å leke med vann. En populær teori er at lyden og synet av dryppende vann trigger jaktinstinktet. Bevegelsen og lyden av vanndråpene – særlig hvis de fanger lyset – setter katten i jegermodus. Hvis du noen gang har sett katten din jage etter en laserpeker eller kaste seg over en lekemus, vil du gjenkjenne den samme besatte oppførselen når den leker med vann.

Den vil snart forstå at det ikke er noe som kan fanges og spises, men fortsetter likevel å være fascinert. Hvis katten din elsker å slå etter det dryppende vannet og ikke befinner seg i en potensielt farlig stilling, er det helt greit å la den fortsette.