Siameser

Siamese

Siameseren er en mellomstor rase med en lang, slank kropp som er grasiøs og elegant, men som likevel har en muskuløs følelse. Kroppen er velbalansert og atletisk, bena slanke og potene små og ovale. Hodet sett forfra ligner en trekant som går over til en fin snute i rette linjer. Ørene er store og spisse, og er plassert slik at de følger linjene i trekanten. Øynene er orientalske i formen og skrå mot nesen. Halen er lang, konisk formet og uten bøy. Den korte, fine og tettsittende pelsen har en blek hovedfarge med mørkere, intenst fargede punkter. De fargede punktene strekker seg bare til maskeområdet i ansiktet, ørene, bena og halen, som er de kjøligere delene av kroppen. Rasen kommer i et bredt spekter av farger. Øyenfargen for alle pelsfarger og -mønstre vil være en levende, intens blå.

  • Svært aktiv og nysgjerrig katt
  • Sosial og avhengig katt
  • Svært pratsom katt
  • Slank og elegant katterase
  • Krever stell én gang i uken
  • Ikke-allergivennlig rase
  • Trenger uteområder
  • Kan trenge tilvenning for å bo med barn

Opprinnelse

Siameseren er en av de mest populære rasekattene i Storbritannia – bare slått av britisk korthår i antall. Det er muligens også en av de lettest gjenkjennelige rasene. Siameseren stammer fra det som nå er Thailand, og har eksistert i hundrevis av år. Legenden sier at siamesere var hellige og voktet buddhistiske templer. Siamesere ble importert til Storbritannia på 1880-tallet. Den opprinnelige siameserkattens farge var de klassiske selbrune punktene med en varm kremfarget kropp, men oppdrettere i vesten utviklet flere farger ved å introdusere andre katteraser i avlsprogrammene. Den opprinnelige siameseren hadde skjelende øyne og bøy på halen, som i dag anses som alvorlige feil.

Opprinnelsesland

Thailand (tidligere Siam)

Personlighet

Siameseren er sannsynligvis like godt kjent for sin utadvendte personlighet som for sitt klassiske utseende. Rasen er vanligvis åpen, utadvendt og kan være ekstremt høylytte. Siamesere krever oppmerksomhet og å få være en del av familien. Dette er ikke en ideell katt for den som er ute av huset på jobb hele dagen, da de ikke liker å være alene. To søskenkatter kan være svaret! Siamesere er svært intelligente og må holdes aktivert og stimulert. Leker og skrapetårn bør finnes som underholdning, og de kan læres å hente leker.

Helse

Siamesere lever lenge, og enkelte skal ha blitt over tyve år gamle. En rekke tilstander er imidlertid knyttet til rasen. Enkelte linjer kan være predisponert for kreftformer som lymfom og enkelte tarmtumorer. Siamesere synes også oftere å lide av kronisk hosting (bronkial sykdom) og å kaste opp mer enn andre raser. Noen linjer av siamesere vil innta rare, ikke-spiselige ting (dette kalles pica), som å spise ullplagg, plast og andre materialer. Årsaken til dette er ukjent.

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat. Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Siameserens korte, glatte pels krever ikke overdrevent stell, men de vil like oppmerksomheten det gir å bli stelt med. Som de fleste korthårede raser tar siameseren veldig godt vare på sin egen pels. Som alle katter vil det være en fordel å beskytte siamesere mot sykdom gjennom vaksinasjon, og de trenger regelmessig parasittkontroll og årlige helsekontroller hos veterinær.

Beste katteraser for barn

Denne rasen er ikke kjent for å være en av de beste rasene for barn, men alle katter er forskjellige, og med ordentlig tilvenning vil den likevel kunne leve med barn.

katt

Er dette den rette rasen for deg?

Alle katter har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke katteraser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og katten liker de samme tingene vil det vær større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det kan være utrolig tilfredsstillende å adoptere en katt fra et dyremottak og tilby den et nytt liv. Det er ange katter som venter på et kjærlig og fast hjem. Hver katt har sin egen historie, og mange har mistet det første hjemmet de hadde. De vil gjerne bli en del av ditt hjem. Dyremottak og omplasseringssentre med godt rykte vil være veldig nøye med å tilpasse riktig person til riktig katt. Staben vil med glede tilby råd og besvare spørsmål du måtte ha.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasekatt, er det best å finne en kjent oppdretter. Den viktigste fordelen med å kjøpe en rasekattunge eller -katt er at du vet hvordan den vil se ut og hva slags personlighet den sannsynligvis vil ha. Ta kontakt med veterinæren for mer informasjon om smittsomme sykdommer, genetiske svakheter eller spesielle behov katten måtte ha. Slik vil du være forberedt til å ønske den velkommen hjem.

Ønske katten velkommen hjem

Rett før katten eller kattungen skal komme hjem er du sikkert veldig spent. I løpet av disse siste dagene før ankomst er det mange ting du kan gjøre for å få tiden til gå frem til dagen hvor katten kommer hjem.