Snacks og godbiter for katter

Som en katteelsker vet du hvor fristende det kan være å gi din pelskledde venn lekkerbiskener og godsaker utenom hovedmåltidene.
Snacks og godbiter for katter
Snacks og godbiter for katter
Snacks og godbiter for katter

Som en katteelsker vet du hvor fristende det kan være å gi din pelskledde venn lekkerbiskener og godsaker utenom hovedmåltidene. Å tilby rester fra middagsbordet eller la den spise fra hånden din, er for mange mennesker en måte å vise kjærlighet til katten. Hensikten din med å gi godbiter til katten kan være god, men fakta er at menneskemat kan ha et veldig høyt nivå av kalorier og salt, og ofte mangle mange av de nødvendige næringsstoffene som katten trenger. Dette betyr at du risikerer å overfôre katten og/eller forstyrre balansen i kostholdet.

Den gode nyheten er at det finnes mange tilgjengelige typer kattesnacks – noe er laget for å hjelpe fordøyelsen eller tannhelsen, mens andre typer kun er ekstra lekkerbiskener til din pelskledde venn. Husk at disse godsakene inneholder kalorier og kanskje ikke er komplett balansert. Derfor er det viktig å redusere hovedmåltidet med tilsvarende mengde når du gir katten godsaker. Du bør også begrense godsakene til ikke å utgjøre mer enn 10% av det totale daglige kaloriinntaket, slik at du ikke forstyrrer balansen i kostholdet.

Katter og melk

blue cat icon

Har du hørt ordtaket ‘katten er aldri tørst før den ser fløten?’ Ifølge tradisjonen elsker katter melk, men i virkeligheten er ikke fordøyelsessystemet laget for å bryte ned laktosen i melk (en type naturlig sukker som finnes i melkeprodukter). Faktisk vil mange katter få diaré hvis de drikker kumelk.

Spesiell kattemelk inneholder lite laktose for å unngå disse fordøyelsesplagene, men i likhet med andre godsaker inneholder melken mange kalorier, noe som må tas i betraktning for å kunne opprettholde et balansert kosthold. Spesiell kattemelk bør heller ikke brukes som erstatning for vann – hvis du gir katten spesiallaget kattemelk, bør du redusere kaloriinntaket deretter.

Snacks eller kattekjeks kan være nyttig som belønning til din firbeinte venn, og vi liker alle å gi kjæledyret en lekkerbisken for å vise hvor glade vi er i dem.

Kattesnacks

Snacks eller kattekjeks kan være nyttig som belønning til din firbeinte venn, og vi liker alle å gi kjæledyret en lekkerbisken for å vise hvor glade vi er i dem. Bare husk å redusere kattens hovedmåltider tilsvarende hvis du gir den en godbit, og velg snacks som er ernæringsmessig balansert og ikke har innvirkning på kostholdet. Spesiell snacks for veldig små katter kan være tilgjengelig, men dette anbefales ikke. Du kan finne ut mer om hva du bør gi kattungen her. Sørg for at katten har tilgang til rent, friskt drikkevann hele dagen i tillegg til hovedmåltider og godbiter. Se om du kan bruke noen av bitene fra kattens hovedmåltid som belønning, særlig hvis den er på en spesiell diett av medisinske årsaker eller trenger å gå ned i vekt, noe som ikke tillater ekstra godbiter. Spør veterinæren hvis du er usikker.

orange cat logo