Det er morsomt og berikende for dere begge å lære hunden grunnleggende kommandoer og tegn og trene på disse. Det er viktig å begynne å trene hunden din i ung alder for å få det grunneggende riktig før valpen vokser seg stor. Valpetrening og innlæring for hunden er en flott måte å tilbringe kvalitetstid sammen på, og kan også være mye moro!
Hunder lærer fort, og med din kjærlige veiledning, vil det å lære hunde “kom hit”, “sitt”, “bli” og til og med å gjøre sitt fornødne styrke forholdet dere imellom i tillegg til å oppmuntre til positiv atferd. Det er mindre sannsynlig at veltrente hunder stikker av, og de har globalt sett mer tilfredsstillende og behagelige liv enn hunder som ikke blir trent.
Unge valper er ivrige elever, så du kan begynne å trene hunden din så snart den har kommet hjem til deg. Det er en myte at valpen må være minst seks måneder gammel før den kan trenes skikkelig, og jo yngre den er jo enklere er det å lære den. Se på dem som små pelskledte svamper som er klare til å suge opp all den lærdommen du kan gi dem!
Her vil du finne mange råd og grunnleggende hundetrening. For mer detaljerte og avanserte råd om hundetrening, forsøk å ta kontakt med en profesjonell trener. Besøk The Coape Association of Pet Behaviourists and Trainers eller Association of Pet Dog Trainers for mer informasjon.
- Sørg for at valpetreningsøktene er korte og morsomme. Unge valper mister fort konsentrasjonen, så det er bedre at dere utfører seks økter på fem minutter per dag heller enn én økt på en halv time.
- Hunder er svært mottakelige for menneskelige følelser, og de vet når du er stresset eller gretten. Slik som oss mennesker, motiveres hunder også av positiv forsterkning.
- Når hunden din har lært øvelsen, kan du bytte godteri mot leker, muntlig ros og kos som belønning. De gangene du gir godteri, er det bra å redusere resten av godbitsinntaket for å unngå vektøkning.
- I begynnelsen må dere trene uten forstyrrelser. Få inn det grunnleggende i rolige omgivelser og legg til forstyrrelser senere slik at hunden din blir vant til flere ulike omgivelser.
- Treningen skal alltid være belønningsbasert, så bruk masse leker, godbiter og kos. Negative eller straffende teknikker er ondskapsfulle, og du må aldri bruke strupebånd da det fort kan skade hundens nakke.
Dette er den første treningsøvelsen du bør prøve.
- Ta en godbit og vis den til hunden din.
- Når hunden din viser interesse for godbiten (og det vil den!), vil den følge den med snuten og forsøke å få tak i den.
- Hold godbiten over hundens hode så den ser opp, og beveg den til like bak nesen slik at den må bevege hodet bakover.
- Den eneste måten den kan nå godbiten på nå er ved å sette seg.
- Så snart den setter seg, klikker du og gir den godbiten med masse ros!
- Hunden vil raskt lære hvordan den kan få godbiten, så “sitt” responsen vil bli raskere.
- Så snart den har mestret dette sier du “sitt!” hver gang den setter seg så den lærer å knytte ordet til handlingen.
Nå som den har lært kommandoen vil hunden med øvelse sette seg når den blir bedt om det i stedet for å bli lurt til å sette seg ved hjelp av en lekker godbit.
Dette er den første treningsøvelsen du bør prøve.
- Ta en godbit og vis den til hunden din.
- Når hunden din viser interesse for godbiten (og det vil den!), vil den følge den med snuten og forsøke å få tak i den.
- Hold godbiten over hundens hode så den ser opp, og beveg den til like bak nesen slik at den må bevege hodet bakover.
- Den eneste måten den kan nå godbiten på nå er ved å sette seg
- .
- Så snart den setter seg, klikker du og gir den godbiten med masse ros!
- Hunden vil raskt lære hvordan den kan få godbiten, så “sitt” responsen vil bli raskere.
- Så snart den har mestret dette sier du “sitt!” hver gang den setter seg så den lærer å knytte ordet til handlingen.
- Nå som den har lært kommandoen vil hunden med øvelse sette seg når den blir bedt om det i stedet for å bli lurt til å sette seg ved hjelp av en lekker godbit.
Dette er en annen grunnleggende kommando, men vær forsiktig så du ikke forvirrer hunden ved å si “dekk” hvis du vil at den skal gå ned fra sofaen eller slutte å skrape på bena dine. Bruk “ned” for slike tilfeller, og belønn den når den adlyder.
- Hold en godbit i hånden med en liten bit som stikker ut slik at hunden kan se den.
- Vis den til hunden og plasser deretter hånden flatt på gulvet med godbiten skjult under hånden. Hunden vil gjøre hva som helst for å få tak i den!
- Til slutt vil den legge seg ned. Så snart den legger seg, klikker du og gir den godbiten – og masse ros!
- Fortsett slik, og så snart den har forstått at hånden på gulvet betyr “legg deg”, kan du legge til kommandoen “dekk” når den legger seg. Med øvelse vil den legge seg på befaling uten godbiten.
En av de viktigste øvelsene hunden vil lære er å komme til deg (kjent som innkalling). Nøkkelen til suksess er å starte tidlig (fra seks til åtte uker), da unge valper elsker å følge etter eierne sine. Ved seks måneders alder vil hunden være mer selvstendig og det vil være vanskeligere å lære den innkalling.
- Be en venn om å hjelpe deg med denne øvelsen.
- Få vennen din til å knele på gulvet, og hold valpen tett inntil seg i sittestilling.
- Sitt rette foran hunden din og kall den inn ved å si navnet og “kom hit” på en oppmuntrende måte. Den vil ikke ha langt å gå for å komme til deg.
- Ta begeistret imot den med åpne armer. Noen ganger er det nyttig å ha en godbit eller en favorittleke i hendene hvis den nøler i begynnelsen.
- Nå kan du prøve igjen, men sitt noen steg lenger unna. Kall den inn med begeistring, så vil den løpe direkte over til deg. Så snart den gjør det klikker du, gir den en godbit og masse og masse ros.
- Øv lite og ofte, og øk gradvis avstanden mellom deg og valpen. Husk å overøse den med ros når den kommer til deg.
- Så snart den er i stand til å komme på innkalling, begynner du å rope på den når den ikke kan se deg. Lek gjemselleker i huset, slik at den må lete etter deg.
- Beveg de deretter ut i hagen, og introduser avledninger slik som en venn som går forbi. Hvis du ikke har en hage, låner du hagen til en venn. Ikke forsøk denne fasen på et offentlig sted.
- Så snart valpen er pålitelig i en lukket hage med distraksjoner er det på tide å trene i parken! Bruk en langline eller regulerbar line for å gi den en følelse av frihet samtidig med at du beholder kontrollen.
- Øv på et par innkallinger. Du vil måtte jobbe ekstra hardt for å virke innbydende da det vil være mange spennende distraksjoner rundt hunden.
- Hvis den freser avgårde i motsatt retning og ignorerer ropene din skal du ikke løpe etter den da den vil syns det er en super lek! Løp heller av gårde i motsatt retning. Valpen vil bli forvirret og ende opp med å løpe etter deg. Dette vil lære den å holde et godt øye med deg når dere er ute på farten, i tilfelle du plutselig skulle bli borte.
- Ros, godbiter og belønning er svært viktig ved treninger av hunder og valper, så ikke rop eller kjeft på den hvis den ikke kommer eler når den endelig kommer da det bare vil virke forvirrende. Du vil at valpen skal føle seg elsket og belønnet når den kommer til deg, så vær tålmodig og tren ofte.
En av de mest utfordrende kommandoene du kan lære valpen er sannsynligvis “bli”. Valper kan ikke fordra å sitte stille! Men med korte og hyppige økter kan dere mestre denne nyttige øvelsen.
- Start med 'dekk-bli liggende'. Si “dekk” til hunden for å få den til å legge seg ned'.
- Si “bli” med en jevn stemme og plasser hånden foran deg med håndflaten vendt ned.
- Vent i et par sekunder, klikk og belønn hunden din for å ha ligget stille. Øv på dette flere ganger.
- Deretter sier du “dekk”, tar et steg bakover og sier “bli”.
- Etter omtrent tre sekunder, klikker du, tar et steg forover og belønner den. Gi den masse, masse ros.
- Øk gradvis avstanden og varigheten på “bli”. Men gjør ikke for mye for tidlig!
- Hvis hunden din bryter ut av ""bli"", skal du ikke rope på den. Den vil snart lære når klikket, godbiten og rosen ikke er der!
- Så snart hunden din har mestret “dekk-bli liggende”, kan du lære hunden din å bli i “sitt”-stillingen og til slutt i en “stå”-stilling med nøyaktig samme teknikk.
Hundetrening fungerer ved å belønne ønsket atferd og ignorere uønsket respons. Når alt kommer til alt vil hunden ha din godkjenning. Men noen ganger må du vise hunden din at den ikke oppfører seg slik du vil. Heller enn å rope eller si “nei”hele tiden, kan du lære hunden et “nei”-signal som gir den beskjed om å stopp det den holder på med når den hører det.
Du kan lære og trene “nei”-signalet med treningsskiver (med mindre hunden din har er svært nervøs eller skremmes lett av plutselige lyder). Dette er fem metallplater, litt som minicymbaler som er satt sammen på en nøkkelring. Du kan hold dem stile, men når du sier “nei” slipper du dem slik at de lager en unik lyd som hunden sannsynligvis ikke vil høre noe annet sted.
- For å lære “nei!” må du først skaffe noen godbiter. På samme måte som du lærer hunden å forbinde et klikk med en godbit, vil du nå lære den at lyden av skivene betyr at den ikke vil få en godbit.
- Plasser en godbit på gulvet. Når hunden din går for å spise den, rister du skivene i hånden. Fjern godbiten mens du rister skivene, men ikke si noe, la lyden gjøre jobben.
- Etter noen repetisjoner bør hunden slutte å bli overrasket over lyden og begynne å forbinde lyden med at den ikke får godbiten. Til slutt vil den ikke en gang prøve å få tak i godbiten, og vil vente på lyden og gi opp med et skuffet uttrykk.
- Nå kan du be den om å gjøre noe annet, for eksempel “sitt”, og gi den en godbit. Dette vil rette opp skuffelsen og frustrasjonen fra tidligere!
- Snart vil hunden forbinde de handlingene hvor skivene er involvert som “uønskede” og vil slutte å forsøke uten at du bruker skivene og i stedet bare bruker ordet “nei”
Skivene kan også brukes til å lære hunden kommandoen “la ligge”.
- Legg noe godt på et bord, innenfor hundens rekkevidde. Si “la ligge”, tell til tre, og gi den deretter en godbit (men ikke den som ligger på bordet).
- Hvis hunden prøver å ta godbiten på bordet, rister du i skivene.
- Øk tiden hunden må vente for å få godbiten gradvis over flere treningsøkter.
Rådfør deg alltid med veterinæren hvis du har spørsmål om hundens helse, da han eller hun kan gi individuelle råd eller behandlingsalternativer. For detaljert atferdsrelatert veiledning som er spesielt tilpasset hunden din, foreslår vi at du tar kontakt med en kvalifisert atferdsspsialist. For ytterligere informasjon om lokale atferdsspesialister for hunder og katter i området ditt og hvordan de tilbyr hjelp, kan du ta kontakt med The Coape Association of Pet Behaviourists and Trainers eller the Association of Pet Dog Trainers.