Your Pet, Our Passion.
glad valp ute på gresset

Hvordan få hunden renslig: Tips og råd

10 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Det tar ikke lang tid å oppdage at valper tisser mye, og noen ganger tisser de opptil 12 ganger om dagen! Det er ditt ansvar å trene den opp til å tisse ute og lære valpen hva den skal gjøre når den er ute.

Fortsett å lese for å lære mer om hvordan få hunden renslig samt hvilke tegn du bør være oppmerksom på for å se at hunden må tisse.

Hvor lang tid tar det å få valpen stueren

For de fleste kan det ta mellom fire til seks måneder for at valpen skal bli helt pålitelig, men det avhenger av størrelse, alder og evne til å lære. Noen valper kan lære å bli stuerene veldig raskt, på bare noen uker, mens andre kan bruke lengre tid, opp mot et år.

Hundens kroppsspråk

Du kan vanligvis se når valpen må tisse da atferden blir urolig og valpen går rundt i sirkler og begynner å snuse rundt og lete etter et sted å tisse – da er det på tide å lufte valpen!

Plukk opp valpen og ta den med ut. Vær tålmodig – noen ganger kan valpen bli distrahert av alt det spennende som skjer ute, uansett hvor mye den må tisse.

Det er lurt å introdusere et spesifikt kommando-ord, for eksempel "tiss" eller "gå på do" når du skal trene hunden i å tisse ute. Dette hjelper deg med å oppmuntre valpen til å gjøre sitt behov når du er på nye steder. Når valpen er ferdig og du har gitt den belønning, ta den med vekk fra toalettområdet for å leke. Deretter kan du ta den med deg inn igjen og fortsette leken.

Få hunden stueren – trinn for trinn

Når du trener en valp til å bli stueren, er det viktig å følge disse trinnene:

  1. Gå ut med valpen så snart den våkner og har spist eller drukket.
  2. Vær forberedt på at det kan ta tid – å lære hunden å tisse ute krever tålmodighet da valper har lett for å bli distrahert.
  3. Når den har gjort sitt behov belønner du den med en godbit og mye ros.
  4. Gi den muligheter til å hvile – minst annenhver time.
  5. Vær konsekvent, men aldri bruk straff i treningen! Uhell kommer til å skje, men hold deg til rutinen så kommer valpen snart bli å stueren.

Viktigheten av en egen «toalett»-sone

Når du trener valpen til å tisse ute vil du helst at hunden skal forstå forskjellen på «leke»-delen av hagen og «toalett»-delen. Du kan hjelpe den ved å gjerde inn et område og legge ut treflis. Dette gjør at det lukter og ser annerledes ut enn resten av hagen. På denne måten blir det lettere for valpen å kjenne igjen området.

De fleste valper liker å gå et sted det føles naturlig, og bark og gress gir de et miljø de kan gjenkjenne sin egen lukt fra tidligere toalettbesøk. Når du lærer valpen å tisse ute på denne måten, sørg for å rydde og holde tisseområdet rent hver dag. Dette vil oppmuntre valpen til å returnere dit for å gjøre fra seg. Hvis området ikke er rent, kan det virke avskrekkende for valpen og den kan begynne å lete etter andre steder å gjøre fra seg.

Rutine er viktig

Når du har etablert et toalettområde, ta med valpen dit rutinemessig for å la den bli kjent med området og bruke det. Husk å belønne valpen etterpå. Hvis den snuser rundt, men ikke gjør fra seg, må du være tålmodig, da det kan ta litt tid. Hvis valpen fortsatt ikke har gjort fra seg, bør du forsiktig ta den med inn igjen.

Hold et øye med valpen de første fem minuttene etter at du har tatt den med inn (eller lengre om du ser tegn til at den må tisse) og forsøk å ta den med ut igjen.

I løpet av de første ukene når du trener en valp, er det ditt ansvar å ta den med ut for å tisse så fort den våkner, etter at den har spist eller drukket. Deretter skal du ta den med ut hver halvtime mens den leker. Husk å bruke oppmuntrende ord og ros hver gang den tisser på toalettområdet.

Slik håndterer du uhell

Det kommer til å skje uhell, spesielt i starten. Men dersom valpen gjør fra seg inne, er det viktig å være rolig og tenke på at det er en del av læringsprosessen.

Om du oppdager at hunden har tisset inne, enten du var til stede eller ei når det hendte, rengjør du bare uten å gjøre et nummer ut av det. Vask helst når valpen ikke ser på.

Bli aldri sint eller kjeft – det er urettferdig å straffe for noe som skjer naturlig. Oppdager du at valpen tisser inne, tar du den forsiktig med til toalettområdet for å fullføre der. Vask deretter gulvet grundig med en nøytraliserende spray slik at det ikke lukter av noe hunden forbinder med å gjøre fra seg. Jo mer du legger i tissetreningen, jo raskere vil valpen lære.

Få hunden renslig

Hvis du holder deg til en konsekvent toalettrutine, vil valpen snart lære seg å tisse ute. Uhell kan skje, men dette er helt naturlig. Ikke få panikk – bare øk antall lufteturer en stund for å få valpen tilbake på rett spor.

Etter en stund vil begge bli bedre kjent med rutinen og hunden vil forstå at den bør vente med å gjøre fra seg til den kommer ut. I tillegg vil du med tid lære deg å lese valpens kroppsspråk bedre. Da kan du fase ut de rutinemessige toalettbesøkene og bruke sunn fornuft og hundens kroppsspråk som veiledning.

Omskolere en voksen hund

Det er ikke bare valper som trenger trening i å bli stueren. Hvis du har en omplasseringshund, vet den ikke automatisk hvor den skal gå i sitt nye hjem. Du må lære deg hundens kroppsspråk og ta med hunden ut regelmessig. Når hunden gjør det du har bedt den om, er det viktig å gi mye ros, slik som med en valp.

Nå vet du hvordan du får hunden renslig! Husk at det er viktig å være konsekvent, så hold fast ved rutinen og før du vet ordet av det så har du en valp som ikke tisser inne.

For flere råd og tips om valper kan du lese vår guide til valpeopplæring.