Fest, hunder og fyrverkeri

Hunden er en herlig venn året rundt, og den elsker å være sammen med deg så fort du har tid til det. Enkelte hunder er derimot ikke like til pass med ukjente lyder eller grupper med mennesker som du er, så hvis hunden din er redd for fyrverkeri og kraftige lyder vil den kanskje ha behov for ekstra omsorg i forbindelse med fester og høytider.
Fest, hunder og fyrverkeri
Fest, hunder og fyrverkeri
Fest, hunder og fyrverkeri

Hvis hunden din er redd for fyrverkeri, kan du med litt tid og oppmerksomhet, hjelpe den til å holde seg rolig og fornøyd gjennom kvelden. Uansett hvilken anledning det dreier seg om har vi her samlet noen tips for å sikre at hunden din får en like fin kveld som deg!

Hunder og fyrverkeri

Hunden vil kanskje ikke sette like stor pris på fyrverkeri som du gjør, og det er kanskje ikke så rart? Kraftig sporadisk lyd som ikke har et innlysende utspring kan være skremmende og forvirrende, særlig hvis hunden er vant til fred og ro.

Hvis hunden din er redd for fyrverkeri, er det likevel ikke nødvendig å avlyse fyrverkeriplanene. Men følg enkelte tips som vil hjelpe deg med å sikre en vellykket nyttårsfeiring.

Før fyrverkeriet

 • Venn hunden til lyden av fyrverkeri

  Hvis hunden din er redd for kraftige lyder, kan du spørre veterinæren om han eller hun kan anbefale en atferdsspesialist. Trening og tilvenning, særlig i ung alder, kan lære hunden at smell og drønn ikke er noe å bekymre seg for. Du kan også kjøpe CDer som er utviklet for å venne hunden din til kraftige lyder.

 • Hold hunden inne etter at natten har falt på

  Gå tur med hunden om dagen og hold den inne etter at det har blitt mørkt. Selv om du ikke sender opp fyrverkeri hos deg, kan det hende at naboen gjør det, noe som kan være litt av en overraskelse for hunden din.

  Panikkslagne dyr kan lett stikke av og bli borte eller skadet, så det er også en god ide å sikre at hunden er utstyrt med en mikrochips, for sikkerhets skyld.

 • Snakk med veterinæren

  Hvis hunden er redd for fyrverkeri og atferden ikke endrer seg, kan du informere veterinæren om at den fortsatt viser tegn på redsel ved kraftige lyder. Det finnes en rekke ulike løsninger tilgjengelig, slik som feromonspray, som veterinæren kan råde deg til å bruke hvis hunden er redd for kraftige lyder.

Mens fyrverkeriet skytes opp

 • Vær rolig og beroligende

  Hunden ser på deg for å vite hvordan den skal reagere, da du er den personen den stoler mest på. Hold deg rolig og avslappet, og ikke dull mer enn vanlig med hunden, selv om det virker stresset. Hvis hunden din er redd for fyrverkeri, kan du forsøke berolige den om at alt er bra, og fortsette som vanlig. Den vil snart følge ditt eksempel.

 • Steng lyden ute

  Hvis hunden er inne sammen med deg, kan du lukke gardinene og vinduene for å dempe lyden fra fyrverkeriet. Spill musikk eller slå på TVen for å sikre en konstant og identifiserbar lydkilde for å dekke over de mindre hyppige og tilfeldige smellene.

dog on sofa

Feiring ute

Med mindre den alltid er fokusert på deg og dine kommandoer, er det ikke lurt å ta med deg hunden på en utefestival eller fyrverkerioppvisning. Hunden må være i stand til å tåle uventede lyder og folkemengder uten problemer, så hvis du er i tvil bør du være øre var og la hunden være hjemme. For ekstra ro i sjelen kan du også bruke en hundepasser som holder et øye med hunden mens du er ute og feirer.

Belønning for god atferd

dog and owner

Hvis hunden din oppfører seg på festen, går på plass uten problemer eller ligger rolig i en annen del av huset mens gjestene dine morer seg er det viktig at den får vite hvor flink den er.