Scottish Terrier

Scottish Terrier

Til tross for deres lille størrelse fremstår skotske terriere som sterke og kraftige hunder. De har en hard og stri overpels med en myk, tett underpels og fremtredende øyenbryn og bartevekst. Skotsk terrier kommer i svart, hvete eller brungul. Voksne hunder har en høyde på 25–28 cm og veier rundt 8,5–10,5 kg.

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker rolige spaserturer
 • Moderat mosjon
 • Liten hund
 • Lite sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Før 1859 er det ikke registrert noen nedtegninger om denne rasen, men i dette året ble "scottie dogs" utstilt som en ren rase, om enn under navnet "aberdeenterrier", området der de i hovedsak ble oppdrettet. Det er imidlertid sikkert at west highland white og skotsk terrier er nært beslektede, og begge deres forfedre kommer fra Blackmount-regionen i Perthshire og Moor of Rannoch. Disse hundene ble brukt til å ta skadedyr ut fra stener, rotter fra under jorden og andre skadedyr fra låvene.

Personlighet

Skotsk terrier har en dristighet og et mot som ikke står i forhold til størrelsen. For utenforstående kan de virke noe gretne og alvorlige, men overfor familie og venner er de lojale, hengivne og muntre. Til tross for lojaliteten til sine eiere er skotsk terrier selvstendige hunder som krever mye motivasjon, moro og tålmodighet under trening.

Helse

De vanligste helseproblemene for rasen er en spesiell bensykdom i kjeven, en muskelforstyrrelse som forårsaker krampe, og de er mer utsatt for visse typer kreft, spesielt blærekreft. Som mange raser kan de også lide av arvelige øyesykdommer, og derfor anbefales øyetesting før avl.

Mosjon

Skotsk terrier krever lite mosjon og vil lett tilpasse seg de gitte omstendighetene. En voksen hund trenger en time daglig mosjon, men vil gjerne akseptere mer.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Skotsk terrier må strippes av en profesjonell hundefrisør tre til fire ganger i året, med klipp av brystet, bena og hodet. Mellom disse øktene skal håret børstes og kjemmes regelmessig, spesielt rundt munnen der matrester kan samle seg rundt skjegget og barten.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.