Swedish Lapphund

Swedish Lapphund

Svensk lapphund er mellomstor og har typiske spisshund-kjennetegn – en tykk, utstående pels, dusket hale som kan være krøllet over ryggen, og spisse ører. Pelsen kommer i bjørnebrun, svart, brun eller svart og brun. Rasen er rektangulær i formen og er lengre enn den er høy. Voksne hanner har en høyde på 45–51 cm og tisper 40–46 cm. Voksne veier rundt 19–21 kg.

 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en time om dagen
 • Mellomstor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Svært høylydt
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Svensk lapphund er en gammel rase, og arkeologer har avdekket skjelettet fra en hund som ligner den svenske lapphunden i hjemlandet, som antas å være rundt 7 000 år gammel. Rasen ble opprinnelig avlet frem som jakthund og jobbet de med det nomadiske samiske folket i Lappland med herding av rein, og fungerte også som vakthund og følgesvenner. Rasens høylytte natur ble selektivt avlet frem ikke bare for å skremme bort rovdyr og varsle, men også for å forsikre reinen om at den ikke var et rovdyr, men snarere dens vokter.

Personlighet

Svensk lapphund er en årvåken, energisk hund som er lojal og har et godt lynne. Den er naturlig høylytt og en ivrig vakthund. Den hater å være atskilt fra sine kjære og har også sterke herdetrekk. Hvis du har nok tid å sette av, er dette et svært givende kjæledyr.

Helse

Svensk lapphund er generelt en sunn rase, men som mange andre raser kan den lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor anbefalt.

Mosjon

Svensk lapphund trenger minst en time daglig mosjon, helst mer. Dette er en aktiv hund som lærer raskt, og som har konkurrert med suksess i flere typer hundesport. Ikke overraskende er ikke kaldt vær noen hindring, men sørg for at den ikke overopphetes ved høye temperaturer.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Den værbestandige pelsen består av en tett underpels og en overpels som står rett ut fra kroppen. Pelsen er lengre på lårene, halen, brystet og "manken". En grundig børsting ned gjennom underpelsen kreves et par ganger i uken for å hindre knuter og floker fra å danne seg.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.