Å trene katten eller kattungen

Selv om trening er mer forbundet med hunder, kan du også lære katten din et par triks! Blandingskatten din kan lære å gjenkjenne navnet sitt og komme når du kaller på den. For å gjøre det lettere for katten å lære disse ferdighetene, er det viktig å begynne så tidlig som mulig.
Å trene katten eller kattungen
Å trene katten eller kattungen
Å trene katten eller kattungen

Å lære kattungen sosiale ferdigheter

Trening av kattunger begynner med det sosiale – desto mer de blir utsatt for som små, desto mindre kommer til å skremme eller overraske dem når de blir eldre. Så snart de kan gå uten hjelp fra moren, vil kattungene nærme seg nye situasjoner med den nysgjerrigheten og selvsikkerheten som katter er så kjent for. Kattungene vil være på sitt mest fryktløse når de er mellom 3-7 uker gamle, og vil da være mer åpne og aksepterende overfor nye opplevelser og endringer i omgivelsene. Etter dette blir de mer forsiktige, derfor er det viktig at oppdretteren eller dyremottaket introduserer kattungen til så mye som mulig før du henter den, helst når den er 8-13 uker gammel (avhengig av rase og oppdretter).

Selvfølgelig stopper ikke kattungens følelsesmessige utvikling etter 12 uker, derfor kan du fortsette å trene den etter at du har fått den hjem. Prøv noen av disse tipsene for å hjelpe kattungen med videre utvikling:

 • Inviter mange ulike venner hjem til deg for å venne kattungen til alle slags mennesker – forskjellige aldre, kjønn, høyder, hårfarger og mye mer!
 • Hvis du ikke har barn, kan du invitere noen hjem. Sørg for at de oppfører seg forsiktig overfor kattungen, spesielt når de møtes for første gang.
 • Kanskje kjenner du noen med en kattevennlig hund. I så fall kan du be dem om å ta med hunden for å møte kattungen. Hunden må være godt trent og kunne ‘sitte’ selv om den er opprømt over å møte en ny venn.
 • For å trene kattungen kan du også ta den med på korte kjøreturer, slik at den blir vant til å reise med bil fra ung alder. Gi den en ekstra godbit når dere kommer hjem igjen, slik at den assosierer reiser med en positiv belønning.
Dog and cat

Hvordan begynner du å trene kattungen?

Så snart kattungen har lært seg grunnleggende sosiale ferdigheter, kan du begynne å trene den opp til andre ting. Før du begynner er det lurt å ta en full sjekk hos veterinæren for å utelukke at kattungen ikke har noen underliggende medisinsk tilstand som kan føre til problemer med treningen, som for eksempel ledd- eller hørselsproblemer.

Forhåpentligvis er kattungen frisk og rask, slik at du kan begynne å lære den noen nyttige triks. Her er noen pekepinner som kan hjelpe dere med å få mest mulig ut av treningsøktene:

 • Legg trykk på stikkordet du bruker for å lære katten hva den skal gjøre (f.eks ‘sitt’) ved å bruke tydelig og bestemt stemme, og forsterk det ved å rose katten – for eksempel ‘sitt, bra, sitt’.
 • Bruk en spiselig belønning for å gjøre opplæringen mer effektiv. Tross alt ville vel du også jobbet hardere om du visste at det ventet en smakfull belønning tilslutt?
 • Å bruke en klikker eller en liten bjelle når du belønner katten, vil hjelpe den med å assosiere den lyden med en belønning, og den vil lære å utføre en oppgave bare ved å høre lyden i fremtiden.
 • Tren katten eller kattungen før måltidene, da det ikke smaker like godt med en godbit i belønning når magen er full. Men samtidig bør du ikke ‘sulte’ katten for å gjøre den ivrigere – en sulten katt kan lett miste tålmodigheten!
 • Forsøk å fjerne bakgrunnsstøy fra TV eller stereo for å gjøre det lettere for katten å konsentrere seg.
 • Hold treningsøktene korte, og avslutt før katten begynner å kjede seg eller blir sliten. Ikke la øktene vare lengre enn 15 minutter, slik at eleven din holder seg oppvakt.
 • Pass på at treningsøktene er konsistente, og bruk samme trener (enten deg selv eller en profesjonell, hvis du bruker en) og samme stikkord, signaler og belønninger.
 • Vent til katten din har mestret én ferdighet før du begynner å lære den en ny, ellers kan det bli for mye å ta inn.
 • Prøv å få til en ti minutters treningsøkt hver dag – sporadiske økter kan gjøre det vanskeligere å oppnå det resultatet du ønsker, og katten kan bli forvirret.
 • Vær tålmodig! Det tar tid å trene opp katten, så sørg for å oppmuntre den med masse ros og belønning for god oppførsel under hver treningsøkt. Hvis katten gjør noe feil, si bestemt ‘nei’ før du styrer den i en annen retning. Hvis katten for eksempel velter en gjenstand, si ‘nei’ og finn frem en leke den kan jage etter i stedet.
 • Nå vet du det grunnleggende om hvordan du trener kattungen eller katten din, og kan begynne å lære den spesifikke oppgaver. La moroa begynne!
cat on back
purple

Å gi katten et navn er spennende for hele familien, og når du har valgt et navn som alle er fornøyde med, vil du gjerne bruke det så mye som mulig. Dette er gode nyheter for katten, som raskere vil lære at navnet tilhører den hvis du bruker det ofte.

Si kattungens eller kattens navn flere ganger mens den gjør noe hyggelig, som å spise, leke med deg eller bli klappet.

Hvis katten har gjort noe galt, må du ikke rope navnet dens. Dette vil føre til at katten assosierer navnet med noe negativt, og derfor ikke vil komme løpende like fort neste gang du kaller på den. Dette er spesielt viktig for utekatter.

Selv om kattens naturlige instinkter sier at den bør gjøre fra seg ute, kan den lett vennes til å bruke et kattetoalett, særlig hvis den blir lært opp til det fra tidlig alder. Eldre katter kan også dra nytte av et kattetoalett, selv om de aldri har brukt det før, siden de begynner å bli stive i leddene og ikke har samme energi til å være ute som før. Det er flere trinn du kan følge for å venne katten til å bruke et kattetoalett.

blue

Noen kattunger kan allerede være pottetrent når du tar dem med hjem, men hvis ikke, kan du lære dem reglene. For å pottetrene kattungen kan du forsiktig plassere den i toalettet etter at den har spist, når den våkner og hvis du ser at den snuser, krafser eller setter seg på huk på gulvet – dette kan være tegn på at det er like før! Pottetrening kan noen ganger ta litt tid, så vær tålmodig og ikke gi opp.

Bruk et plastbrett med lave kanter mens kattungen trenes opp, slik at den enkelt kan komme seg opp i toalettet – du vil bytte til et større og dypere toalett når katten blir større, for å gi den nok plass til å snu seg og hindre at sanden blir sparket ut på gulvet. Hvis du ønsker å minimere lukt og søl, og gi katten mer privatliv når den går på toalettet, kan du bruke et toalett med tak – imidlertid kan det lukkede rommet gjøre noen katter nervøse, og de kan mislike å bruke det.

Noen katter foretrekker visse typer kattesand. Mens noen liker klumpesand som lett kan skuffes opp, kan andre foretrekke mykere, finere sandkorn – særlig innekatter som har mer ømfintlige poter og gamle katter med leddgikt. Hvis du må endre typen sand du bruker, bør du gjøre det gradvis slik at katten ikke blir overrasket og slutter å bruke toalettet. I tillegg bør du unngå kattesand med duft og toalettposer, da katten har sensitiv luktesans og kanskje mister lysten til å bruke toalettet. Følg instruksjonene på pakken for anbefalt dybde, slik at katten har nok sand å grave i. Å legge avispapir under toalettet kan bidra til å fange opp sand som har kommet på avveie.

Hver katt bør ha sitt eget toalett, og det bør i tillegg være ett ekstra i huset. Sett hvert toalett i et rolig område hvor katten kan gjøre sitt fornødne i fred, borte fra stedene hvor katten spiser og drikker. Sørg for at toalettet alltid er lett tilgjengelig, særlig hvis katten må være inne hele dagen. Siden katter er veldig renslige dyr, vil de holde seg så lenge de kan hvis det ikke finnes noe sted de kan gjøre fra seg, noe som kan være svært ukomfortabelt og kunne forårsake helseproblemer.

Katter er av natur svært renslige, derfor er det liten sjanse for at de kommer til å bruke et toalett som er veldig skittent, eller i noen tilfeller et toalett som kun er brukt én gang. Noen typer klumpesand gjør det lettere å skuffe opp solide og fuktige klumper, noe som bør gjøres daglig. Tøm toalettet minst en gang i uka, eller oftere hvis du ikke bruker klumpesand, og vask toalettet med varmt vann og såpe. Unngå å bruke desinfeksjonsmidler, da de kan være giftige for katter.

Du bør ikke håndtere skitten kattesand hvis du er gravid på grunn av risikoen for toksoplasmose – en infeksjon som kan overføres fra deg til fosteret. Hvis du har pottetrent kattungen eller katten din, men den fortsetter å urinere inne, kan det være et tegn på sykdom i nedre urinveier hos katt (FLUTD). Dette helseproblemet kan være smertefullt og potensielt farlig, så snakk med veterinæren hvis du er bekymret for dette eller andre helseproblemer.

En viktig del av det å trene en kattunge er å vise den når og hvor den har lov til å klore, slik at sofaen din slipper å lide! Et klorestativ kan være en god overflate der katten kan få utløp for sine behov, men du trenger kanskje å lære den hvordan det skal brukes. Begynn med å vise kattungen eller katten klorestativet, og dingle med en leke rundt stativet for å oppmuntre den til lek – når klørne kommer i kontakt med stativet, skjønner den snart tegningen.

Du kan også prøve å løfte potene til katten og gjøre klorebevegelser med dem mot stativet. Dette bør vise katten hvordan den bruker klorestativet, og snart bør den kunne bruke det på egen hånd. Å påføre litt kattemynte på stativet kan også bidra til at det blir mer attraktivt for katten. Når katten din bruker stativet bør du gi den masse ros og oppmuntring. Duften som blir liggende igjen etter at katten har klort på stativet, bør også kunne lokke den tilbake igjen senere.

Akkurat som små barn er kattunger fulle av nysgjerrighet, begeistring og energi! Dette betyr at de kanskje ikke ligger i ro, eller kan bli rastløse når du kjæler med dem, uansett hvor godt de liker deg. Det samme gjelder for eldre katter som kanskje har blitt omplassert og må venne seg til de nye omgivelsene og den nye familien, og kanskje derfor har lyst til å gå på oppdagelsesferd i stedet for å sove på fanget ditt.

Gi katten din tid til å vokse og tilpasse seg, og ikke tving den til å ligge rolig eller bli løftet opp hvis den ikke vil. Med litt tid, forståelse og kompromisser vil katten snart være like interessert i kos som du er!