Cymric

Cymrics

Cymrickatten er solid og kraftig og har en kroppstype som ligner britisk korthår, med store øyne og brede ører. At den ikke har hale, er denne rasens mest fremtredende kjennetegn. Bakbena er lengre enn forbena. Cymrickattens pels er tykk og gir et lag med polstring over selve kroppen, noe som forsterker det runde utseendet. Cymrickatter kan noen ganger bli observert i et kaninlignende hopp på grunn av en ryggdeformasjon, tilsvarende spinabifida, som er forbundet med mangelen på hale. Cymrickatter kommer i alle farger og mønstre, bortsett fra den punktfargede siamesertypen.

  • Rolig katt
  • Vennlig med selvstendig katt
  • Stille katt
  • Større, kraftigere katterase
  • Krever daglig stell av pelsen
  • Ikke-allergivennlig rase
  • Trenger uteområder
  • Kan trenge tilvenning for å bo med barn

Opprinnelse

Cymrickatten er en versjon av manx-katten, med halvlang pels. Til tross for navnet, som stammer fra Cymru, det keltiske navnet for Wales, kommer rasen opprinnelig fra Isle of Man. Haleløse katter er vanlige på Isle of Man, der innavl mellom kattene på øya førte til at en naturlig mutasjon med haleløse gener fikk spre seg. Som manx-katten kan cymrickattunger ha butte haler av forskjellige lengder (klassifisert som "rumpy-risers", "stumpies" og "longies") eller ingen hale i det hele tatt ("rumpy"). Avlsprogrammer i Canada på 1960-tallet førte til økt popularitet for cymrickatter i USA, der bare fullstendig haleløse dyr ble utstilt.

Opprinnelsesland

Isle of Man (Storbritannia) / Canada

Personlighet

Cymrickatten er en veldig stille, leken og intelligent katt. Den kan være litt sjenert og reservert rundt fremmede og har en tendens til å knytte seg veldig tett til én bestemt person. Det er en rase som ser ut til å bevare sin kattungelignende atferd godt inn i voksen alder.

Helse

Mangelen på hale er en alvorlig genetisk defekt, og cymrickattens "deformerte" ryggrad kan forårsake helseproblemer, blant annet artritt, fra tidlig alder. Hos enkelte katter kan analpassasjen være innsnevret, og dette kan forårsake tarmblokkeringer. Som alle katter bør denne rasen få vaksiner, parasittsjekk og årlige helsekontroller hos veterinær.

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat. Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Den tykke pelsen trenger daglig børsting for å holde den fri for floker og i topp tilstand.

Beste katteraser for barn

Denne rasen er ikke kjent for å være en av de beste rasene for barn, men alle katter er forskjellige, og med ordentlig tilvenning vil den likevel kunne leve med barn.

katt

Er dette den rette rasen for deg?

Alle katter har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke katteraser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og katten liker de samme tingene vil det vær større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det kan være utrolig tilfredsstillende å adoptere en katt fra et dyremottak og tilby den et nytt liv. Det er ange katter som venter på et kjærlig og fast hjem. Hver katt har sin egen historie, og mange har mistet det første hjemmet de hadde. De vil gjerne bli en del av ditt hjem. Dyremottak og omplasseringssentre med godt rykte vil være veldig nøye med å tilpasse riktig person til riktig katt. Staben vil med glede tilby råd og besvare spørsmål du måtte ha.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasekatt, er det best å finne en kjent oppdretter. Den viktigste fordelen med å kjøpe en rasekattunge eller -katt er at du vet hvordan den vil se ut og hva slags personlighet den sannsynligvis vil ha. Ta kontakt med veterinæren for mer informasjon om smittsomme sykdommer, genetiske svakheter eller spesielle behov katten måtte ha. Slik vil du være forberedt til å ønske den velkommen hjem.

Ønske katten velkommen hjem

Rett før katten eller kattungen skal komme hjem er du sikkert veldig spent. I løpet av disse siste dagene før ankomst er det mange ting du kan gjøre for å få tiden til gå frem til dagen hvor katten kommer hjem.