Japansk bobtail

Japansk bobtail

Japansk bobtail har elegante linjer og velutviklet muskulatur. Hodet har en fin form med store, reiste ører og store runde øyne med en markert skråstilling. Halen, når den bæres normalt, er bare 5–8 cm lang. Når katten er avslappet, bæres halen reist. Håret på halen er generelt tykkere og lengre enn andre steder, og vokser i alle retninger slik at den ser ut som en dusk eller kaninhale. Bobtail-katter kan være lang- eller korthårede. Pelsen er myk og silkeaktig og kommer i mange farger. Den foretrukne fargen i Japan er trefarget, eller skilpaddefarget og hvit (kjent som Mi-ke), en blanding av svart, rød og hvit, som symboliserer flaks. Denne fargen finnes vanligvis bare hos hunner.

Japansk bobtail
  • Pelslengde Kort
  • Krav til pelsstell Mindre enn én gang i uken
Japansk bobtail
  • Støy Middels
Japansk bobtail
  • Aktivitet Middels

Opprinnelse

Japansk bobtail-kattenes unike karakteristiske trekk er halen. Når katten er avslappet og naturlig, ser halen ut som en kaninhale, men den kan strekkes ut til en lengde på ca. 10 til 12 cm. I Japan kan rasen spores tilbake til 700-tallet, men den ble ikke sett utenfor Japan før på 1960-tallet, da de korthårede japanske bobtail-kattene ble importert til Amerika. Japansk bobtail-katten har etablert en fanskare i Amerika og er nå en anerkjent rase som ofte stilles ut i USA. Det er ikke mange japanske bobtail-katter i Storbritannia.

Personlighet

Japansk bobtail er vennlig og intelligent. Rasen sies å ha en søt natur og går fint sammen med de fleste mennesker og dyr. Noen kan lære triks og må holdes underholdt og stimulert. Det er en nokså høylytt rase.

Helse

I Amerika er japansk bobtail kjent som en robust og sunn rase som lever et stykke inn i tenårene. Dette kan ikke bekreftes eller avvises i Storbritannias, på grunn av det lave antallet katter av denne rasen. Den sies ikke å ha de samme problemene som andre haleløse raser, som manx, fordi det er snakk om en annen genmutasjon. Det er imidlertid ikke nok informasjon tilgjengelig om dette per i dag.

Opprinnelsesland

Japan

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat.  Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Japansk bobtail krever ikke noe spesielt pelsstell, siden pelsen lett holdes i god stand av katten selv. Den langhårede versjonen krever litt mer arbeid. Begge vil imidlertid nyte oppmerksomheten den får fra å bli stelt med børste. Som med alle katter anbefales regelmessig vaksinasjon og parasittkontroll.