Manx

Manx

Manx-katten er svært lik britisk korthår med halen som det åpenbare unntaket. Kroppen er kompakt og solid, med et bredt bryst og kort rygg. Baken er avrundet og skal være høyere enn skuldrene. Bena er korte og kraftige, med bakbena litt lenger enn forbena. Utstillingskatter må ikke ha noe hale, og baken skal være helt avrundet, men stubber av varierende lengder er tillatt på oppdrettskatter eller kjæledyr. Manx-kattens pels er dobbel med en kort, tykk underpels og en noe lenger overpels. En hvilken som helst kombinasjon av farger og merker er sett, med unntak av siameser-rasens mønster.

Manx
  • PelslengdeKort
  • Krav til pelsstellMindre enn én gang i uken
Manx
  • StøyLav
manx
  • AktivitetMiddels

Opprinnelse

Den haleløse manx-katten har vært kjent i hundrevis av år på Isle of Man, og det finnes forskjellige myter rundt rasens eksakte opprinnelse. En av mytene sier til og med at Noah lukket døren til arken for raskt og dermed kappet av halen. En annen myte sier at haleløse katter svømte i land på Isle of Man fra de ødelagte skipene i den spanske armadaen i 1588. Mangelen på hale er sannsynligvis et resultat av en genetisk mutasjon som muligens skyldes innavl blant den lille befolkningen av britiske korthårskatter på øya. Den ekte eller "rumpy" manx-katten har bare et lite hull der halen ville vært, selv om katter med rester av hale fødes. Disse kalles "stumpies", "stubbies" eller "longies", avhengig av lengden på halen. Mutantgenet som forårsaker dette, kan også være ansvarlig for andre skjelettdeformasjoner, men til tross for dette kan manx-katten fremvises på alle de store britiske katteutstillingene.

Personlighet

Manx-rasen er vennlig og kjærlig. De elsker kos og tilpasser seg godt familielivet.

Helse

Det kan hende at noen katter i rasen kan ha en smal analåpning, noe som kan forårsake forstoppelse.

Opprinnelsesland

Storbritannia (Isle of Man)

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat.  Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Manx-kattens pels krever ikke overdrevent stell, og disse kattene er i stor grad i stand til å ta vare på sin egen pels. Som med alle katter anbefales regelmessig vaksinasjon og parasittkontroll.