Norsk skogkatt

Norsk skogkatt

Norsk skogkatt er større enn gjennomsnittet. Det er en elegant rase med semi-langhåret pels (som er litt kortere om sommeren). Kroppen er lang, muskuløs og sterkt bygget med solid benstruktur. Den har lange ben og buskete hale. Hodet er langt og trekantet med en rett profil og høye ører med dusket spiss. En glatt pels dekker den ullaktige underpelsen, som er vannavvisende. En katt med full pels har krave, skjortebryst og knebukser, og til og med hårdusker mellom tærne. Norsk skogkatt kan ha hvilken som helst farge, unntatt sjokolade, lilla eller siameser-mønster, og kan ha enkelte hvite merker på potene, brystet, magen eller ansiktet. Øynene kan ha hvilken som helst farge.

Norsk skogkatt
  • PelslengdeLang
  • Krav til pelsstellMer enn én gang i uken
Norsk skogkatt
  • StøyLav
Norsk skogkatt
  • AktivitetHøy

Opprinnelse

Norsk skogkatt er en rase som antas å stamme fra korthårskattene som ble brakt hjem av vikingene fra Storbritannia, og langhårskatter som ble tatt med til korsfarerne til Skandinavia, som deretter paret seg med lokale gårds- og villkatter. Rasens opprinnelse i det kalde nord har gjort den robust og hardfør, og godt tilpasset de kalde vintrene. Den beste tilpasningen til klimaet er den doble pelsen, som holder vind og snø ute, og som tørker raskt. Rasen ble først anerkjent i Norge i 1930 og dukket opp på katteutstillinger i 1938. Norsk skogkatt ble først eksportert fra Norge på 1970-tallet.

Personlighet

Norsk skogkatt elsker mennesker og trives i menneskelig selskap. Til tider kan de kreve mye kos og oppmerksomhet. Andre ganger virker de nokså selvstendige. De er vant til utendørsliv og er godt tilpasset til å streife rundt og jakte ute, og sies dessuten å være gode klatrere. De kan være svært givende følgesvenner, da de er veldig snille og lekne. Rasen utvikler seg sent og er kanskje ikke moden før i fireårsalderen.

Helse

Norsk skogkatt ser ut til å være en robust rase uten betydelige arvelige problemer dokumentert.

Opprinnelsesland

Skandinavia

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat.  Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Norsk skogkatt trenger ekstra pelsstell. Hvis den blir introdusert for børste og kam som kattunge, kommer katten til å sette pris på regelmessig stell som en del av forholdet mellom katt og eier.