Orientalsk langhår

Orientalsk langhår

Orientalsk langhår har en lang, smidig og elegant kropp i siamesisk stil med trekantet kileformet hode og trekantede ører. Pelsen er lang og silkeaktig, men i motsetning til persere er det ingen ullaktig underpels, og pelsen ligger flatt mot kroppen, og den er derfor offisielt klassifisert som semi-langhåret. Halen danner en fantastisk fjær. Utvalget av mulige pelsfarger inkluderer alt fra solide farger til tippede eller stripete typer. Alle orientalsk langhår-katter har mandelformede grønne øyne, unntatt de hvite, som kan ha grønne eller blå øyne, eller ha to forskjellige øyenfarger.

Orientalsk langhår
  • PelslengdeLang
  • Krav til pelsstellMer enn én gang i uken
Orientalsk langhår
  • StøyHøyt
Orientalsk langhår
  • AktivitetHøy

Opprinnelse

Orientalsk langhår ble opprinnelig importert fra Ankara i Tyrkia på 1800-tallet og var de første langhårede kattene som ble brakt til Vest-Europa. Rasen forsvant da perseren, med fyldigere pels, kom tidlig på 1900-tallet. Den moderne orientalske langhårskatten har blitt genetisk gjenopprettet av oppdrettere i Storbritannia gjennom parring med abyssinere (for langhåret gen) og siamesere (for kroppstype). Noen av de opprinnelige kattene ble tatt til USA, der de ble avlet frem og nå er klassifisert som tyrkiske angoraer. Orientalsk langhår var tidligere kjent som britisk angora, før den ble omdøpt i 2002 av britiske kattefantaster, for å unngå forvirring med hensyn til tyrkisk angora. I Europa er en helfarget orientalsk langhårskatt kjent som en javaneser.

Personlighet

Som alle katter av orientalsk type er disse kattene livlige og omgjengelige. Denne rasen har nesen sin i alt og vil alltid vite hva som skjer. Orientalsk langhår er nokså høylytte katter som lett kan kjede seg. De trenger derfor mye oppmerksomhet og morsom lek. Disse kattene har et stort behov for selskap, noe som er verdt å tenke på hvis du er ute av huset mesteparten av dagen. På den andre siden kan to katter sammen kan holde hverandre med selskap.

Helse

Selv om de fleste orientalske langhårskatter lever lange og sunne liv, er det en rekke lidelser som synes å være knyttet til den orientalske familien – tilsvarende siameser-rasen, da disse er nært beslektet.

Opprinnelsesland

England

Andre navn

Utenlandsk langhår, Angora, Madarin, Britisk Angora

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat.  Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Til tross for den lange, silkeaktige pelsen gjør det faktum at orientalsk langhår mangler ullaktig underpels, at den trenger mindre pleie enn en persisk langhår. Likevel kan det være lurt med vanlig børsting for å fjerne døde hår og holde pelsen i topp tilstand. Som alle katter bør denne rasen få vanlige vaksiner, parasittsjekk og årlige helsekontroller hos veterinær.