Selkirk rex

Selkirk rex

Dette er en mellomstor til stor katt med tung benbygning som gir katten overraskende høy vekt og et inntrykk av kraftfullhet. Den har en kompakt kroppsbygning, kort snute og et rundt hode. Selkirk rex-katter kan være lang- eller korthårede. Alle tre typene pelshår – dekkhår, underhår og topphår – finnes på selkirk rex, og de er alle bølgete, noe som gir pelsen en myk følelse. Hvor mye pelsen krøller seg, varierer med alder, kjønn, klima og sesong. På langhåret selkirk rex er halen fjæret og står ut bort fra halen. Kravehårene er lengre og omgir ansiktet. Selkirk rex-katter kommer i alle pelsfarger og -mønstre.

Selkirk rex
  • PelslengdeKort
  • Krav til pelsstellEn gang om uken
Selkirk rex
  • StøyLav
Selkirk rex
  • AktivitetMiddels

Opprinnelse

Selkirk rex-rasen (langhåret) er oppkalt etter Selkirk-fjellene i Wyoming, der den første kattungen ble født i et kull ved et senter for hjemløse dyr i 1987. Denne kattungen hadde en uvanlig krøllete pels. Et eksperimentelt avlsprogram med denne katten og dets avkom avdekket at denne krøllete pelsmutasjonen var en dominerende egenskap – halvparten av alle kattungene hadde krøllete pels. Egenskapen er recessiv i andre rex-raser. Selkirk rex-katten er veldig populær i USA og Canada, der den vakre, tykke, krøllete pelsen har gitt den kallenavnet "sheep cat".

Personlighet

Selkirk rex-katten har en våken og aktiv personlighet med et snilt og vinnende vesen. Denne avslappede rasen liker å sitte i fanget og elsker å bli kost med. Den liker også godt å leke og er et flott familiehusdyr.

Helse

Selkirk rex lever til langt inn i tenårene. Enkelte selkirk rex-katter kan lide av hårtap. På grunn av innslaget av persere er selkirk rex registrert hos GCCF i Storbritannia og testes for polycystisk nyresykdom som hovedsakelig forekommer i persere. Som alle katter trenger selkirk rex vaksinasjoner, parasittkontroll og regelmessige kontroller hos veterinær for å holde seg sunn og frisk.

Opprinnelsesland

USA

Andre navn

Sheep cat

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat. Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Pelsen på langhåret selkirk rex krever daglig stell med forsiktig børsting for å fjerne knuter og floker. Dette gjøres enkelt med en bredtannet kam. Den korthårede varianten trenger mindre stell. Overdrevent stell vil flate ut krøllene på begge variantene.