Fortsatt trening: trening av eldre hunder

Det er ikke bare valper som elsker spenningen rundt trening, eller det emosjonelle båndet om utvikler seg når den lærer nye ferdigheter. Voksne og seniorhunder kan også like og dra nytte av fortsatt trening, spesielt hvis livet endrer seg en smule.
Fortsatt trening: trening av eldre hunder
Fortsatt trening: trening av eldre hunder
Fortsatt trening: trening av eldre hunder

For eksempel vil en veltrent eldre hund gjøre det mye enklere å flytte, eller vis et eksempel for en valp som nettopp har blitt del av familien!

Trening av senior og voksne hunder gjør det mulig å styrke båndene dere i mellom, ha det moro, og hjelper hunden med å holde seg fysisk og psykisk i form. Og når den har lært det grunnleggende kan det hende du blir overrasket over alt det andre du kan lære den. Kanskje det finnes en morsom måte å plukke opp lekene fra hagen på? Du kan lære vennen din å legge dem i en eske for deg! Eller forsøk å trene en eldre hund til å hente tøflene dine eller finne fjernkontrollen til TV-en?

En veltrent voksen hund er også en mye tryggere hund, og de vil være mye mer moro sammen med andre personer. Hvis hunden din blir overoppspilt ute blant folk eller når noen ringer på døren, kan det føre til litt av et mas, men med litt trening vil hunden din være den mest veloppdratte personen i rommet! Nesten alle hunder kan lære grunnleggende lydighet og mye, mye mer, uavhengig av typen rase, erfaring eller alder.

Trening av voksne hunder og seniorhunder

For å begynne å trene en voksen eller seniorhund og møte andre likesinnede eiere og hunder, kan du melde dere inn i en kjent og belønningsbasert treningsklubb med flere ulike treningskurs for hunder i alle aldre og med ulik bakgrunn. Mange hundeeiere drar tilbake til klubben hvor valpen først begynte å lære lydighetstrening, og møter de samme personene og hundene de ble venner med første gangen. Det dreier seg jo tross alt om å ha det gøy i tillegg til å lære! For informasjon om en klubb eller trener i nærheten av der du bor, kan du søke på Internett eller ta kontakt med den nasjonale kennelklubben

Hvis du trenger støtte når det gjelder hvordan du trener eldre hunder, vil et ukentlig treningskurs gi deg et regelmessig tidspunkt som du deler med hunden din, og hvor du hedrer dine ferdigheter som trener og fører, og lar hunden øve opp konsentrasjonsferdighetene sine. Hunden vil dra nytte av den strukturen slike kurs gir, og når dere øver dere på oppgavene hjemme sikrer det mental stimuli i tillegg!

Fortsatt trening for hundens vil være avhengig av hvilke mål du har og hundens ferdigheter. Dette kan du drøfte med en profesjonell trener. Kanskje du trenger et oppfriskningskurs i lydighet, eller hvis hunden din er ny eller fra et omplasseringssenter er kanskje trening på tomannshånd med deg eller sosialisering med andre voksne hunder mer passende. Du kan til og med forsøk en ny hobby sammen og begynne å trene en hundesport slik som agility eller flyball!

Hvis du ikke vil dra til en treningsklubb, finnes det mange bøker tilgjengelig som vil hjelpe deg med å lære masse om trening av eldre hunder hjemme. Sjekk på det lokale biblioteket eller søk etter bøker om hundetrening på nettet for å starte en ny hobby med din beste venn.

green icon

Trening av seniorhunder

Det viser seg at det er mulig å lære en gammel hund nye triks! Faktisk er trening av seniorhunder akkurat som trening av voksne hunder! Utfordringer er viktig for å holde hunder skarp ved en hver alder, og det er avgjørende at den lærer nye ting for å opprettholde en god kognitiv funksjon. Tenk på hjernen som en muskel. Hvis den ikke får trening vil den bli svakere. Og uansett om du starter med en utrent veteranhund fra dyremottaket eller bare lærer den eldre familiehunden din nye triks, vil den elske tiden dere tilbringer sammen for å lære. Med korrekt motivasjon og belønning vil den være en villig elev, og hvis dere har kjent hverandre i mange år vil det være enda bedre: trening av eldre hunder med noen du er glad i kan være like behagelig og fornøyelig for hunden som å tygge på den livslange favorittleken!

Hva du må tenke på for å trene seniorhunder

dog and owner

Som med belønningsbasert trening for hunder i alle aldre, må du påse at godbitene den får medregnes i hundens daglige fôrrasjon. Dette er spesielt viktig for seniorhunder, da de har langsommere forbrenning og kan lett legge på seg. Du vil at hunden din skal være i toppform noe som betyr at den må få den riktige næringsbalansen. Hunder anses for å være senior ved ulik alder avhengig av rasens størrelse. En gjennomsnittlig “senior”-hund er likevel en hver hund over en alder på sju år (små raser blir senior senere og store raser tidligere).

Når du trener eldre hunder, må du ta hensyn til mulige helseproblemer for hunden din. Hvis hunden din lider av artritt må du for eksempel unngå å strekke leddene med for mye fysisk arbeid, og passe på at dere ikke trener på glatte tregulv.

Seniorhunden vil glede deg og more seg, så det kan hende den ikke vil si i fra når den har fått nok. Vær forsiktig så du ikke sliter den ut, da den stoisk kan tvinge seg til å gjøre sitt beste for å glede deg, til og med når den er klar for litt vann og en deilig lur! Det krever mye konsentrasjon å trene en eldre hund – det kan også være fysisk krevende – og dette kan være svært slitsomt. Korte men hyppige treningsøkter er mye bedre for hunden enn sporadiske maraton-økter, og det er også mer spennende.

Så lenge du holder et øye med hundens behov og utvikler en fornøyelig, lett treningsplan, vil dere begge kose dere, og det kan hende hunden din er den mest veltrente hunden du kjenner!