Finne den perfekte valpen

Det er fantastisk at du ønsker en valp velkommen i et lykkelig og kjærlig hjem! Når du har valgt den perfekte rasen, er det neste steget å finne et dyremottak eller en oppdretter hvor du kan finne en valp til familien.
Finne den perfekte valpen
Finne den perfekte valpen
Finne den perfekte valpen

Det viktigste først

Det er viktig å vurdere hvilken rase du vil ha før du tar med hunden hjem. Man kan fort la seg påvirke av brune valpeøyne eller en leken liten pelsdott, men husk at en hund er et langvarig forhold, så det er best om du finner en hund som passer deg.

En hund skal ikke bare passe til livet du lever, men også til omgivelsene. Hvis du for eksempel bor i et mindre hus med lite uteplass, vil gjerne en liten hund passe deg best.

I tillegg til rasen er også alderen et annet viktig punkt å ta i betraktning når du skaffer deg hund. Da det tar mye arbeid å trene en valp, bør du stille spørsmålet “Passer det bedre at jeg adopterer en voksen hund?” hvis du ikke har nok tid til å holde kontroll på en rampete valp!

Hvis du er sikker på at en valp er det beste valget kan du gå videre til den morsomste delen – finne din nye pelskledte venn!

Kjøpe via oppdretter

Et alternativ når du velger en valp er å kjøpe en fra en eier eller oppdretter. For å være sikker på at du finner en oppdretter med godt rykte som setter valpens og ditt beste som prioritet, se Purina.no: www.nkk.no, Norsk kennel Klub. Du kan også finne informasjon fra raseklubber.

Purina.se: visit www.skk.se, Svenska Kennelklubben. Du kan også finne informasjon fra raseklubber.

Purina.fi: www.kennelliitto.fi, the Finnish Kennel Club. Du kan også finne informasjon fra raseklubber.

Hundeutstillinger og visninger er også utmerkede steder å møte raser og eiere på, og lære mer om rasen du er interessert i.

info icon

Spørsmål du bør stille oppdretteren når du kjøper en valp

Før du møter oppdretteren bør du ringe vedkommende. Alle ansvarlige hundeoppdrettere vil med glede diskutere og besvare spørsmål om kullet. Noen av spørsmålene du kan stille omfatter:

home icon
 • Hvor mange kull har mor hatt, og hvor mange per år? Ansvarlige oppdrettere vil aldri tillate mer enn ett kull per tispe per år.
 • Hvordan gikk svangerskapet? Hadde moren komplikasjoner?
 • Har mor eller far helseproblemer av noe slag? Spør spesielt om hofte/albue-problemer og eventuelle øyeproblemer.
 • Har hundene blitt testet for eventuelle genetiske problemer for rasen?
 • Er det mulig å møte faren? Hvis han ikke er i nærheten skal du insistere på å møte moren.
green icon
 • Hva slags omgivelser vil kullet vokse opp i? Valper som vokser til i et travelt hjem med andre kjæledyr, barn og mye besøk vil få bedre sosialisering enn valper som vokser opp i et roligere hjem eller i en kennel.
 • Vil valpen få mikrochip?
 • Vil valpen bli vaksinert, motta ormekur og loppebehandling før den settes ut? Ansvarlige oppdrettere vil behandle valpene på egnet måte fra tidlig alder.
 • Er oppdretteren godkjent av kennelklubben, og er valpene kvalifisert til registrering i kennelklubben? Spørsmålet gjelder bare hvis du ser etter en rasevalp.
 • Jobber oppdretter utelukkende med avl, eller jobber de også med visninger, brukshunder eller konkurranser?
 • I hvor lang tid har de drevet med oppdrett? Erfarne oppdrettere vil ha større kunnskap om rasen du har valgt.
 • Avler de mer enn én type hund? Avl av flere ulike raser på samme sted kan være tegn på en mer kommersiell drift, og i verste fall en valpefarm.
 • Hva slags oppfølging tilbyr de? Ansvarsbevisste oppdrettere tilbyr vanligvis råd og støtte, inkludert skriftlig informasjon om
 • hvordan du tar vare på valpen. Kjente oppdrettere tilbyr vanligvis støtte gjennom hele hundens liv.
 • Tilbyr oppdretteren å ta valpen/hunden tilbake skulle det oppstå problemer i løpet av hundens liv (f.eks. Helse- og atferdsproblemer)?
 • Kommer valpen med valpeforsikring?

Hvis oppdretteren ikke kan eller vil svare på de fleste av disse spørsmålene, bør du nøye overveie om det lønner seg å kjøpe en valp hos vedkommende.

Bli ikke overrasket hvis oppdretteren stiller like mange spørsmål som deg. Dette er et svært godt tegn, og viser at oppdretteren virkelig er interessert i å finne de beste hjemmene til valpene sine. De vil forsikre seg om at du er forberedt, og at betingelsene du tilbyr passer valpene de har.

Når du føler at du har funnet den ideelle oppdretteren og du har stilt og besvart nok spørsmål til at du er overbevist om at dere passer, er det på tide å møte hverandre ansikt til ansikt – og forhåpentligvis finne den perfekte valpen. Det er et par ting du bør huske på under besøket:

 • Sjekk omgivelsene som valpene lever i. Er alt rent og tørt? Har moren og valpene et eget område? Det bør ikke være mange hunder i ett område.
 • Observer alle hundene i omgivelsene. Ser de alle glade, lykkelige og vennlige ut? Føler de seg til pass i kontakt med oppdretteren? Alle hunder skal behandles med respekt.
 • Møt moren og resten av kullet før du skaffer deg en valp. Ansvarsbevisste oppdrettere vil være glade for at du gjør dette. Det er naturlig at moren er litt skeptisk til personer som ser på kullet hennes, men hun bør være oppmerksom, ikke nervøs eller aggressiv. Hvis de er gamle nok, bør du også få tillatelse til å håndtere valpene, men sørg for å avklare dette med eieren først.
 • Se på morens størrelse og temperament, da dette kan virke inn på valpens særtrekk i fremtiden.
 • Spør om farens temperament, helse (inkludert gen- og helsetester) og avstamning. Avstamningen (forfedre/familietre) bør gå tilbake i omtrent fem generasjoner. Det er usannsynlig at faren er i nærheten når du er på besøk, da de fleste oppdrettere bruker en avlshund, men det kan hende oppdretteren har et bilde du kan se på.

Velge en valp

dog

Det er utrolig spennende å skaffe seg en valp, og du kan sikkert ikke vente på å velge ditt nye familiemedlem. Når du kjøper fra en oppdretter vil du vanligvis møte kullet første gang når valpene er omtrent seks uker gamle, og så kan du velge den som passer best for deg!

Om mulig bør du forsøke å komme på besøk regelmessig slik at valpen venner seg til deg. Du kan muligens også ta med deg hele familien slik at valpen venner seg til alle sammen. Å anskaffe en hund er jo tross alt en familiesak. Husk bare at mange personer kan være overveldende for valpen, så begrens antall personer hvis det dreier seg om en stor familie. Etter besøket kan du la valpen beholde et klesplagg slik at den vener seg til lukten din.

icon

Ting du bør sjekke hos valpen

Ved seks uker skal valpen vise interesse for deg og omgivelsene sine, lukte på hendene dine og utforske verden rundt seg. Den skal være leken og nesten helt sikkert full av rampestreker!

Valpen skal være lubben, men ikke fet, og skal ikke ha klumper eller utvekster. Den perfekte valpen skal også ha rene og klare øyne, rene ører og en ren rumpe. Pelsen skal være myk og ren uten hårløse partier, og valpen skal ikke klø seg.

Plasser valpen som interesserer deg på gulvet. Den skal øyeblikkelig vise interesse for omgivelsene.

chew toys

Tiden valpen tilbringer med moren og søskenflokken er avgjørende. Det er i denne perioden at den lærer hvordan den skal oppføre seg som hund, og det er nå den utvikler avgjørende sosialiseringsferdigheter fra mor og søsken.

Som en generell regel bør du planlegge å hente valpen omkring åtte ukers alder (eller litt senere for enkelte raser). Det anbefales ikke å hente den tidligere, da det kan være tegn på at oppdretteren ikke følger høye avlsstandarder. Det er verdt å merke seg at enkelte forsikringsavtaler ikke dekker hunder som forlater oppdretteren før åtte uker.

Noen ganger vil en oppdretter be deg om å vente til 12 uker før du henter valpen. Hvis det er tilfelle, bør du sjekke at det dreier seg om et travelt hjem hvor den nye valpen får all den sosialiseringen den trenger i løpet av disse viktige ukene.

Når du henter valpen vil også virke inn på hvilke vaksiner den har mottatt. Dette må du også sjekke med oppdretteren, som bør forsyne dokumentasjon på vaksiner (sammen med ormekurer og andre behandlinger).

Hvis du blir bedt om å hente valpen mye senere enn 8-12 uker etter du har valgt den, kan det være en grunn til at eieren holder igjen. Pass på å spørre hvorfor.

Sørg også for at du vet hva valpen vanligvis spiser og har kjennskap til oppdretterens materutine. Hvis du kan fortsette slik den første tiden, vil det hjelpe valpen med å finne seg til rette hjemme hos deg.

dog with food

Omplassere en valp

Ikke glem at det finnes et alternativ til å kjøpe valp fra en oppdretter. Enkelte valper har blitt forlatt eller trenger et nytt kjærlig hjem av en annen grunn. Du vil kanskje bestemme deg for å se etter en valp i et senter for hjemløse dyr eller et dyremottak et eller annet sted i landet.

Et godt dyremottak vil ha rene og koselige innhegninger, med et varmt og beskyttet soveområde, masse plass til mosjon og leker. Personalet ved gode sentre tilbringer tid sammen med valpene for å sikre at valpene deres er godt sosialiserte og vil være et vennlig tillegg til familien. Rådgivere ved senteret bør alltid være mer enn villige til å tilby råd og hjelp når det gjelder hvordan man kjøper en valp hvis det er første gang du skal bli hundeeier.

Vår side om å adoptere en hund bør også svare på alle spørsmål du har om omplassering av en valp.

Uansett om du kjøper eller adopterer valpen, har dere en vidunderlig fremtid med spennende eventyr foran dere!

home icon