Destruktive atferdsproblemer
Destruktive atferdsproblemer
Destruktive atferdsproblemer

Destruktive atferdsproblemer

Katten din har sikkert mange rare vaner, noe som er litt av grunnen til at den er et morsomt kjæledyr å ha. Men noen ganger kan atferden dens overraske deg – kanskje katten har klort på noe den ikke må klore på, eller at den for eksempel har revet i stykker en gardin. Vi forbinder ofte opptygde møbler og generelt kaos med rampete eller urolige hunder, men en katt med destruktive atferdsproblemer kan også gjøre mye skade.

Katteklør er effektive redskaper, og kan brukes til å rive opp møbler, høyttalere, døråpninger, skap, klær og mye annet av det som befinner seg i huset. Ikke undervurder hva de kan finne på – rampete katter kan ta seg inn nesten hvor som helst! Men hva får katten til å oppføre seg destruktivt?

Når katten klorer, bidrar det til at det ytterste laget av klørne slipes. På et vis betyr det at den gjør deg en tjeneste, siden klørne da vil trenge mindre stell – men det er ikke sikkert at måten katten kvesser klørne på, er greit for deg! Når katten klorer, legger den også igjen duftmarkører og synlige tegn på at dette er dens territorium.

En katt som oppfører seg dårlig kan også tygge på ulike materialer som lær, stoff og papp, og kan like det meste.

Hvordan kan du stoppe en katt som klorer på møbler?

purple icon

For å stanse en destruktiv katt i å rive i stykker putene dine, teppene eller hva enn de setter klørne i, kan du tilby den et jevngodt alternativ. Prøv med stoffavklipp, vedkubber med bark, rester av mykt treverk eller sisalhamp. Når katten din har oppdaget disse morsomme og lett klorbare gjenstandene, er det mindre sjanse for at den vil klore på møblene.

Du kan prøve å sette klorelekene på forskjellige steder i huset og eksperimentere med både horisontale og vertikale stillinger. Dekk til de stedene der du ikke vil at katten skal klore med myk plast mens du venter på at katten skal oppdage de nye klorealternativene.

For å hindre katten i å klore på møbler og tygge eller svelge papp, bånd, ledninger, stoff, sytråd, nåler og andre fristende gjenstander, er det enklest å plassere disse tingene ute av rekkevidde for katten.

Hvis du synes at katten din oppfører seg litt for destruktivt, bør du kontakte veterinæren, som alltid er glad for å kunne hjelpe.

Informasjonen i denne artikkelen er ikke en erstatning for personlig veiledning fra veterinær eller atferdskonsulent, og er kun ment til orientering. Du bør alltid rådføre deg med en veterinær hvis du er bekymret for kattens atferd eller helse. Han eller hun vil kunne se kattens fullstendige medisinske bakgrunn og foreta en fysisk undersøkelse av katten, for deretter å kunne gi personlig veiledning eller anbefale en behandling.

nurture icon