Kattepleie og psykologi

Katten din trenger ikke bare riktig mat og mosjon tilpasset alder og kroppstilstand – følelsesmessig næring og pleie er også noe av det viktigste for en lykkelig katt
Kattepleie og psykologi
Kattepleie og psykologi
Kattepleie og psykologi

Kattens følelsesmessige behov baseres på personlighet, alder og livsstil. Hvis katten tilbringer mesteparten av tiden innendørs, kan den være mer avhengig av deg for pleie og emosjonell velvære. Det kan kreve litt innsats og oppfinnsomhet å holde et så intelligent og følelsesmessig sofistikert kjæledyr som katten glad og fornøyd, særlig hvis katten ikke bruker sine naturlige instinkter til å overleve på egen hånd ute i naturen.

Et kort blikk på kattens historie

Dagens tamkatter stammer fra ville katter som begynte å dra fordel av overfloden av mus rundt kornlagre i tidlige bosetninger i Midtøsten og Nord-Afrika for omlag 4000 år siden. I dag fødes de fleste tamkatter innendørs i stedet for ute i naturen, og tilbringer hele livet som en del av familien hvor den blir matet og kjælt med – langt fra forfedrenes ensomme jegertilværelse!

Det finnes over 50 forskjellige katteraser i verden, men den aller vanligste er blandingskatten med sin fantastiske variasjon i pels og farge.

Kattepsykologi

Når katten utfører en aktivitet (f.eks å jakte), er det ofte for å tilfredsstille et behov. De tre viktigste ‘positive systemene’ (behovstyper) i kattepsykologi, er:

  • Det belønningssøkende (eller bare ‘søkende’) systemet
  • Pleiesystemet
  • Lekesystemet

Hvert behov fører til at katten oppfører seg på en viss måte – den ønsker å tilfredsstille behovet! Når katten din jakter, tilfredsstiller den ikke bare ett av disse behovene. Jakt kan for eksempel være ‘belønningssøkende’ (musen er belønningen), og i tillegg ‘leke’.

Kattens andre følelsessystemer omfatter lyst, frykt, panikk og sinne, og disse følelsene er vanlige hos alle slags pattedyr, fra mus til apekatter.

Kort sagt er kattens følelsesmessige behov like variert som våre, og trenger å bli tilfredsstilt. Uten sjanse til å utforske disse behovene, vil ikke katten kunne lære så mye, knytte sterke bånd til deg og andre mennesker, eller nyte livet til det fulle. Derfor er det viktig å forstå kattens følelsesmessige behov – hvis de blir ivaretatt, kan du glede deg over å se tegnene på en glad katt!

black and white cat

Det belønningssøkende systemet

Belønningssøking’ i kattepsykologien er det som rett og slett motiverer katten til å skaffe seg livsviktige ting som mat og vann. Man kan si at det er dette som holder katten i live. I likhet med oss mennesker, er belønningssøking også noe som styrer katten til å oppsøke behagelige følelser, som å sitte på et solfylt sted eller leke med mennesker. Den trenger ikke gjøre noe av dette for å overleve, men det er tilfredsstillende ved at det produserer behagelige følelser.

Katter er utviklet for å jakte på maten sin, men den trenger selvfølgelig ikke gjøre dette lenger, siden den får ernæringsmessig balansert mat fra deg. Men kattens hjerne og følelsessystem er imidlertid fortsatt utviklet for å jakte! Derfor er det viktig at du lar katten få uttrykke dette behovet, slik at den ikke føler seg frustrert. I stedet for å faktisk jakte på gnagere (noe den kan gjøre uansett), vil katten din synes det er gøy med leker der den kan jage og kaste seg over noe. Bevegelige leker som er laget for katter vil kunne hjelpe katten med å få utløp for denne trangen og tilfredsstille behovet sitt. Du får mulighet til å følge med på kattens ‘se på-snike-jage-angripe-bite-drepe’-oppførsel mens den leker.

Å leke sammen er ikke bare en gøyal måte å knytte bånd med kjæledyret ditt på – det kan faktisk hjelpe med å forebygge vanlige atferdsproblemer. Lurer du fortsatt på hvordan du kan gjøre katten din glad og kunne tilfredsstille denne oppførselen? Å stimulere katten din til å jage etter en lekestang eller en ball flere ganger om dagen er et bra sted å begynne, og den kan også synes det er gøy å snike seg innpå og jage andre vennligstilte katter, og kanskje til og med hunden!

Pleiesystemet

blue house

Pleiesystemet’ ble utviklet hos pattedyr for å hjelpe foreldre med å knytte bånd til avkommet, noe som har ført til at pattedyr instinktivt passer og mater avkommene sine mye lengre enn andre dyr. Dette betyr større sjanse til å overleve, og forekommer fortsatt hos katter den dag i dag.

Pleiesystemet gjør også at pattedyr – inkludert oss – har evnen til å ha alle slags typer av forhold. Katter har utviklet seg til å beholde en vennlig, kattungeaktig avhengighet også etter at de er voksne. Dette er spesielt sant hos katter som er innendørs og koses og kjæles med av eierne sine, selv om de i virkeligheten er uavhengige og sikre jegere utendørs!

Noen voksne katter liker å ha selskap av andre katter, mens andre rett og slett vil ignorere dem. Andre katter vil kunne forsvare territoriet sitt mot andre – hver katt er forskjellig. Disse kattene foretrekker av natur å være mer alene, og de kan være glade og fornøyde så lenge de har en kjærlig eier som deg.

Hemmeligheten i å holde katten glad og ha et godt forhold til den, er ikke å fotfølge den rundt for å prøve å vise din kjærlighet – dette kan alarmere katten og distansere den fra deg. I stedet kan du besvare tegnene fra katten om at den er glad og vil ha oppmerksomhet og fysisk kontakt når den har behov for det, og tilby den masse kos, klapp og kjærlighet.

Lekesystemet

‘Lekesystemet’ er akkurat det det høres ut som – behovet katten har for å leke, og ved å gjøre dette trener den også opp ferdighetene den trenger for å bli god på slike ting som å jakte. Det er mer enn bare en mulighet til å trene på nøkkelferdigheter sammen med de andre kattungene i kullet. Det er et viktig følelsesmessig system og helt nødvendig for kattens velvære.

Når unge katter leker, uttrykker og øver de på mye av den belønningssøkende atferden som motiverer dem til å ville utforske omgivelsene. De liker spesielt å benytte seg av jaktrepertoaret sitt og late som om de sniker seg innpå noe, jakter, kaster seg over et bytte, og til og med bite hverandre. Det er ingen grunn til å bekymre seg over denne atferden – det er et tegn på en glad og fornøyd katt.

Katten din vil snart lære å undertrykke den røffe leken overfor søsknene sine eller deg, og å la den ekte rovdyratferden gå utover lekene. Å jage og angripe hverandre er likevel en viktig del av kattenes utvikling av sunne sosiale relasjoner med hverandre, særlig hvis det bor to eller flere katter i samme hus.

Kattene føler seg avslappet og lite truet når de leker på denne måten. På denne måten gir lekesystemet katten mulighet til å uttrykke behovet for å knytte bånd, noe som stammer fra pleiesystemet. Man kan si at ‘de som leker sammen, holder sammen’!

For å tilfredsstille katten og knytte bånd til den, bør du fortsette å stimulere denne lekeatferden hver dag gjennom hele livet til katten ved å bruke ulike leker. Alt som kan beveges eller ristes på er til stor fornøyelse for katten!

Å holde seg lykkelig

Som alle andre pattedyr, trenger katten å føle seg tilfredsstilt for å være lykkelig, derfor er det viktig at den får jevnlig utløp for de medfødte behovene sine. Katten setter stor pris på at du gir den mat, fysisk kontakt, steller den og leker med den, og heldigvis er dette en del av det som gjør det så morsomt å ha et kjæledyr!