Exotic Shorthair

Exotic Shorthair
Exotic Shorthair er en mellomstor katterase. Hodet er rundt og bredt med små, brede ører og et kort, åpent ansikt. Øynene er store og runde med lysende farge. Bena er korte, tykke og sterke med store runde poter og duskete tær. Halen er kort og busket. Pelsen er kort, tykk og fyldig med en tett, myk underpels. Exotic kommer i alle de mange fargene og mønstrene som persere kommer i, og som stripete katter.
  • Leken og nysgjerrig katt
  • Vennlig med selvstendig katt
  • Stille katt
  • Katt med gjennomsnittlig kroppsform
  • Krever daglig stell av pelsen
  • Ikke-allergivennlig rase
  • Trenger uteområder
  • Kan trenge tilvenning for å bo med barn

Opprinnelse

Exotic er på alle måter en korthåret perser-rase – faktisk i den grad at den inkluderes i langhåret-delen på katteutstillinger. I Amerika ble selektiv avl av amerikansk korthår og langhårede persere gjort for å produsere en katt som så ut som perseren på alle måter bortsett fra i pelsen. I Storbritannia ble britisk korthår krysset med langhårede persere på samme måte. Pelsen, som er av middels lengde, er mye lettere å stelle, men har fortsatt det store spekteret av farger og mønstre. Exotic ble først sett på 1960-tallet og blir en stadig mer populær katt.

Opprinnelsesland

Amerika/Storbritannia

Personlighet

Exotic har den samme milde kjærlige karakteren deres som langhårede slektninger og er ikke så stor som mange korthårede raser. Exotic-katter trives greit alene hjemme og liker å leve et stille og rolig liv.

Helse

Det er flere helseproblemer knyttet til Exotic og dens nære slektning, perseren. Fordi hodeformen har blitt forkortet og ansiktet gjort flatere, kan det oppstå kjevedeformasjoner som kan føre til tannsykdom og potensielle problemer med å spise og drikke. Små nesebor og en myk gane som er for lang, kan også føre til pusteproblemer. Tårekanalene følger kanskje ikke sin naturlige bane, slik at øynene renner og fukter ansiktet konstant. Dette kan føre til hudutslett og sår på ansiktet. Ansiktets flate karakter øker også sjansene for øyesykdom. Exotic-katter kan bære et gen som fører til nyresvikt (kalt autosomal dominant polycystisk nyresykdom) gjennom utvikling av cyster i nyrene. Denne tilstanden ble funnet i over en tredjedel av alle persere og exotic-katter på 1990-tallet da screeningstester ble tilgjengelig. Ved hjelp av screening jobber oppdrettere nå for å forsøke å utrydde problemet. Spør alltid oppdretteren om å fremvise PKD-sertifikatene for kattene som brukes til å avle frem kattungen din.

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat. Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Selv om den er lett å holde pen sammenlignet med dens langhårede slektninger, trenger Exotic-kattenes pels likevel en viss oppmerksomhet. Regelmessig børsting vil hindre at dødt hår tetter til pelsen, og at det legger seg på møblene. Hvis kattens øyne har en tendens til å renne på grunn av det flate ansiktet, vil øyekanten og siden av nesen trenge regelmessig rengjøring. Som med alle katter anbefales regelmessig vaksinasjon og parasittkontroll.

Beste katteraser for barn

Denne rasen er ikke kjent for å være en av de beste rasene for barn, men alle katter er forskjellige, og med ordentlig tilvenning vil den likevel kunne leve med barn.

katt

Er dette den rette rasen for deg?

Alle katter har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke katteraser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og katten liker de samme tingene vil det vær større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det kan være utrolig tilfredsstillende å adoptere en katt fra et dyremottak og tilby den et nytt liv. Det er ange katter som venter på et kjærlig og fast hjem. Hver katt har sin egen historie, og mange har mistet det første hjemmet de hadde. De vil gjerne bli en del av ditt hjem. Dyremottak og omplasseringssentre med godt rykte vil være veldig nøye med å tilpasse riktig person til riktig katt. Staben vil med glede tilby råd og besvare spørsmål du måtte ha.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasekatt, er det best å finne en kjent oppdretter. Den viktigste fordelen med å kjøpe en rasekattunge eller -katt er at du vet hvordan den vil se ut og hva slags personlighet den sannsynligvis vil ha. Ta kontakt med veterinæren for mer informasjon om smittsomme sykdommer, genetiske svakheter eller spesielle behov katten måtte ha. Slik vil du være forberedt til å ønske den velkommen hjem.

Ønske katten velkommen hjem

Rett før katten eller kattungen skal komme hjem er du sikkert veldig spent. I løpet av disse siste dagene før ankomst er det mange ting du kan gjøre for å få tiden til gå frem til dagen hvor katten kommer hjem.