Hjelpe valper med diaré

Hjelpe valper med diaré

Hjelpe valper med diaré

Hjelpe valper med diaré

Hjelpe valper med diaré

Hjelpe valper med diaré
07/31/2018

Hjelpe valper med diaré

Diaré hos valper kan være lite hyggelig å hanskes med, særlig mens du allerede prøver å lære valpen å bli stueren. I tillegg til vanskelighetene det skaper for deg, ønsker du heller ikke å se at valpen lider. Det kan også være vanskelig å vite om diaré hos valpen er tegn på noe alvorlig, eller om det enkelt kan håndteres.

Denne artikkelen gir deg informasjon om diaré hos valper, samt praktiske råd om hvordan du behandler det.

Hva forårsaker diaré hos valper?

Det er flere ting som kan utløse diaré hos valper. De fleste av disse er ikke alvorlige og kan enkelt gjøres noe med for å stoppe plagene hos valpen.

Stress

Når en valp kommer til et nytt hjem, vil den sannsynligvis føle seg stresset. Det er fordi den befinner seg i helt nye omgivelser og ikke kjenner igjen menneskene rundt seg. I løpet av de første dagene i hjemmet bør dette stresset forsvinne.

Nytt fôr

En valp med diaré har kanskje vanskeligheter med å tilpasse seg det nye fôret du har gitt den. Det er viktig at en valp skifter fra valpefôr til voksenfôr etter det første året sitt, men husk på at denne endringen i kostholdet kan føre til diaré – noe som er helt normalt. I løpet av noen få dager bør valpens mage venne seg til det nye fôret og diaréen bør forsvinne. Hvis det ikke skjer, kan du snakke med veterinæren om å kanskje prøve et nytt fôr.

Parasitter

Unge valper kan lett smittes av parasitter som kan forårsake diaré. Parasitter finnes ofte i urene forhold, og dette bør du ha i bakhodet når du velger hvilken valp du vil ta med hjem. Parasitter kan også overføres fra mor til avkom, noe som er en grunn til at det er viktig å se valpens mor før du kjøper. Hvis du mistenker at en parasitt kan være problemet, bør du avtale et besøk hos veterinæren.

Dette er bare noen av de vanligste årsakene til diaré. Det finnes mange andre mulige årsaker, blant annet virusinfeksjoner og endret drikkevann.

Hjelpe valper med diaré
Hjelpe valper med diaré

Når skal en valp med diaré oppsøke veterinæren?

Hvis valpen har diaré kan det være vanskelig å vite om det er verdt å besøke veterinæren eller ikke. Det er imidlertid flere symptomer du kan se etter.

Det første er å sjekke at det ikke er blod i avføringen. Blodig diaré er aldri et godt tegn, og er noe som bør tas alvorlig. Hvis du ser dette, bør du ta med valpen til veterinæren så fort som mulig.

Er avføringen svart og tjæreaktig? Hvis ja, kan dette være tegn på et mer alvorlig problem, da det betyr at det er fordøyd blod i tarmen. Det kan bety at det foregår en type indre blødning i kroppen.

Andre symptomer å være på vakt for er tap av appetitt og hyppig oppkast.

Hvis valpen ikke viser noen av symptomene ovenfor, trenger den sannsynligvis ikke å besøke veterinæren – med mindre diaréen er hyppig eller har vart lengre enn to eller tre dager.

Hvordan behandle diaré hos valper

Den første og kanskje mest effektive behandlingen er å servere mild mat i noen dager. Du kan begynne med å gi valpen små porsjoner med kokt hvit ris. Hvis dette går bra, kan du tilsette en liten mengde kokt kylling i det neste måltidet. Denne maten vil bidra til å roe magen, og i løpet av en dag kan du se at valpens avføring vender tilbake til normal konsistens.

Hvis valpens tilstand ikke går tilbake til det normale eller ser ut til å forverre seg, bør du oppsøke veterinæren så snart som mulig. Veterinæren kan anbefale ulike medisiner som kan hjelpe valpen.

Valper som opplever diaré jevnlig, kan ha hjelp av et spesialformulert fôr. PURINA® PRO PLAN® Puppy Sensitive Digestion med OPTIDIGEST inneholder en spesiell kombinasjon av næringsstoffer som støtter fordøyelsessystemet. Disse inkluderer lett fordøyelige ingredienser (som egg) som letter fordøyelsesprosessen, og bentonitt (en naturlig leire) som fremmer god avføringskvalitet.

Du kan lese mer om fôret her.

Del dette med folk du kjenner

ShareEmailLinkedInFB