Hundesport og mosjon for hunden

Selv om dere går ulike turer hver dag, eller dere begge elsker å gå i parken og leke, kan du noen ganger føle at du trenger å legge inn litt variasjon i rutinen.
Hundesport og mosjon for hunden
Hundesport og mosjon for hunden
Hundesport og mosjon for hunden

Det er her hundesportens spennende kommer inn i bildet! Hunden kan ta del i en rekke nye og spennende sportsaktiviteter som er spesielt utviklet for den – og det er kjempegøy for deg også. Enkelte av disse aktivitetene kan kreve spesielt tilbehør eller et spesielt treningssted, men hvis du har litt kreativitet kan dere trene hjemme også.

Ikke all hundesport handler om konkurranse. Det er også en flott måte for hunden og deg å møte andre og sosialisere. Enkelte hunder vil derimot skjønne at dere konkurrerer og vil virkelig elske det, særlig når dere vinner! For raser som krever mye mosjon, kan hundesport forbrenne all overskytende energi og samtidig fremme en utmerket form.

Det er mange ulike typer sport du kan prøve med hunden din. Her har vi satt sammen noen av de mest populære. Kos dere med leken!

Agility

 • Agility er en svært populær moderne sport for hunder, og det er akkurat hva det engelske ordet agility tilsier: trening og testing av hundens agility (smidighets)-ferdigheter, i tillegg til hvordan hunden din reagerer på kommando.
 • Denne hundesporten kom først til syne hos Cruft's i 1977, hvor det hele startet som et lite hinderløp for hunder. Det ble en slager hos hundene som deltok, i tillegg til eierne, og sporten tok helt av, særlig for enkelte rampete og overbegeistrede deltakere!

Hva er hundeagility?

 • I hundeagility beveger hunden seg gjennom en hinderløype under din veiledning.
 • Hundene løper løs, så det er bare stemmen og kroppspråket som kontrollerer hunden, noe som krever perfekt lydighetstrening.
 • All bevegelsen vil holde dere begge i form, og ferdighetene deres vil bli bedre hver gang dere trener. Hvis hunden din deltar i konkurranser er hastighet og nøyaktighet viktige faktorer, men hvis dere bare morer dere sammen vil alle ferdighetene dere har lært fremdeles være nyttige, til og med hvis hunden insisterer på å løpe under hinderet heller enn å hoppe over det!
 • Du finner mer om agility og relaterte nasjonale tilstelninger på kennelklubbens nettside.

Flyball

De fleste hunder elsker å spille flyball – og når du er tilskuer er det enkelt å se hvorfor denne hundesporten er så populær!

Hva er flyball?

 • Flyball er et hinderløp som omfatter to lag med fire hunder.
 • I løpet hopper hunder fra hvert lag over en serie med hinder (vanligvis fire), løper til en kasse, aktiverer en kastemaskin med forbena, fange ballen som slenges ut og løpe tilbake til start.
 • Laget som blir ferdig først vinner, men uansett hvem som kommer først er det ingen tvil om at alle har det kjempegøy.
 • I flyball finnes det mange interessante teknikker som hunden kan lære. I tillegg til å måte hoppe over hindrene må hunden også ha en jevn tilnærming og lande godt for å dekke en så stor avstand som mulig på kortest mulig tid. En krapp sving ved kasteboksen kan utgjøre forskjellen mellom seier og tap, så dere kan ha mye moro under trening. Hvis hunden din elsker å fange baller og løpe i full fart kan du bare tenke deg hva den kna få til i et flyball-løp!
 • Du finner mer om flyball på kennelklubbens nettside.

Lydighet

Hundelydighet er en mer avslappet sport som ikke involverer store mengder intens løping, men som hjelper hunden med å økte konsentrasjonen og motivasjonen, og du og! Som navnet tilsier, dreier det seg om hundens lydighet og trening.

Hva er lydighetstrening for hunder?

 • Denne populære og nyttige hundesporten omfatter grunnleggende kommandoer slik som “sitt”, “dekk”, og “på plass”, og hente ting på oppfordring.
 • Hvis hunden din blir flink til dette kan du gå videre til mer utfordrende ting slik som å gi hunden din befalinger på avstand eller be den om å “bli” i lengre perioder.
 • Det er ikke like intenst som enkelte hundeidretter, men det er like utfordrende på andre måter. Dette kan du se når den smarte hunden din forsøker å ignorere alle de fristende avledningene og fokuserer i stedet på kommandoene dine
 • Disk er en annen favoritt i hundesportverden, selv om du sannsynlig kjenner bedre til dette som hundefrisbee i parken. Det kan godt hende du allerede har spilt dette med hunden din. Den enkleste formen er å kaste en frisbee som hunden løper etter og fanger opp.