Omsorg for hyrdehunder

Hyrdehunder er selvstendige, avslappede hunder med stor utholdenhet. De elsker alle værforhold og liker å holde et øye med deg og familien, uansett hvor dere befinner dere.
Omsorg for hyrdehunder
Omsorg for hyrdehunder
Omsorg for hyrdehunder

Eksempler på noen typiske raser i denne gruppen omfatter:

  • Pyreneerhund
  • Maremma gjeterhund
  • Anatolsk gjeterhund
  • Komondor

Hunden er en hyrdehund hvis den:

Er ganske selvstendig og liker å ligge ved dørene og utgangene i huset mens den holder seg i nærheten av familien og vokter over dere. Ikke er spesielt ivrig etter å løpe eller jage ting, og heller ikke liker å leke med ulike leker eller hente ball i lengre perioder. Hunden kan like å tygge på ting, men foretrekker gjerne å gjøre dette uforstyrret og borte fra familien, hvor den kan nyte det på egen hånd. Hvis du har en hyrdehund, er den stor og kraftig, og har vanligvis en tykk dobbel eller strimlet pels som beskytter den mot vær og vind! På varme dager kan hunde virke ganske søvnig og den foretrekker å ligge i skyggen heller enn å bevege seg rundt i større grad.

Fysisk aktivitet og lek

Hyrdehundens behov for fysisk aktivitet er basert på den interessante opprinnelsen som en “gårdshund”. Hyrdehunder ble opprinnelig avlet frem for å beskytte bufe året rundt. Hyrdehunder elsker friluftslivet og vil elske å vandre ut i de mest øde områdene under de tøffeste værforholdene, noe som betyr at vinteren ikke utgjør et problem for dem! Kaldt og fuktig vær vil ikke avskrekke din firbente venn fra å være ute, uansett om det dreier seg om gå vaktrunder rundt huset eller ganske enkelt ligge å betrakte livet rundt dem.

Hyrdehunden er svært utholdende og liker å gå lange turer med deg, særlig når den er ung. Innimellom turer vil hunden din ofte klare seg med å tilbringe dagen i hagen og sove, men ikke la deg lure – den er alltid oppmerksom på hva som skjer rundt seg og hvor familie”flokken” befinner seg.

Hyrdehunder har det best når de har mye uteplass, så jo større hagen din er jo bedre. Hvis hunden din har for liten plass og begynner å kjede seg, kan den begynne å grave og til og med forsøke å hoppe over eller tygge seg gjennom gjerder for å rømme! Småbruk er ideelle hjem for hyrdehunder, da de har muligheten til å utøve de oppgavene de ble avlet frem til å gjøre, og de kan trygt vandre rundt på eiendommen uten at du trenger å bekymre deg for at de forstyrrer naboen eller bjeffer på fremmede som nærmer seg, uansett hvor hjelpsomme de tror de er!

Selvstendig lek

st Bernard

Hyrdehunden din er selvstendig fra naturens side og har blitt avlet frem for å være ute og vokte husdyr mot rovdyr og tyver i fjerntliggende fjellområder. I motsetning til gjeterhunder slik som Collier, som jobber i nært samarbeid med gjeteren, ble hyrdehunder ofte overlatt til seg selv med ansvar for dyreflokken. Derfor har hunden din det vanligvis bra hvis den må more seg på egenhånd, og beholder roen hvis den er alene hjemme. Det var litt av et ansvar de hadde!

Mange hyrdehunder måtte tradisjonelt finne sin egen mat i løpet av dagen, og jaktet små dyr og spiste det de kom over. I tillegg fikk de sauemelk og ost fra gjeterne. Så hvordan kan du tilfredsstille hundens behov på en lignende måte?

Gi den noen kraftige, trygge, godbit-fylte leker som hunden din kan finne i hagen og under “hjemmepatruljer”. Dette er en fin måte å legge inn litt variasjon i hverdagen, og ligner på oppgavene den ville måtte utføre som brukshund. Når godbit-leken er funnet vil det å fjerne godbiten fra leken stimulere problemløsningsferdigheter og trene hundens fysiske koordinasjonen. På grunn av det rolige temperamentet og hundens evne til å holde seg selv med selskap, kan man si at hyrdehunder er noen av de roligste hundene som finnes!

Leke med hyrdehunden din

Da hyrdehunden din er svært selvstendig trenger den ikke like mye direkte lek med deg som andre hunder, men det er ikke dermed sagt at den ikke vil ha glede av litt moro! Når hunden din er valp bør hele familien delta i lek og trening slik at hunden utvikler sterke bånd til alle familiemedlemmene. Etterhvert som den blir eldre kan det hende hunden blir mindre leken, men dette er vanlig og ingen grunn til bekymring.

En ung eller aktiv hund kan ha glede av “gjemsel” med ett av medlemmene i familieflokken. Hvis du har to eller flere hyrdehunder, kan det hende de leker ved å løpe etter hverandre, særlig når de er små. Dette er moro for dem og det er gøy å se dem leke sammen!

Emosjonelle bånd

Hyrdehunder knytter nære bånd til familien fra ung alder, og vil instinktivt beskytte dem. Du kan være sikker på at den alltid er der for deg. Ikke bli lei deg hvis det er vanskelig å se at den bryr seg om deg. I motsetning til mange andre hunder, viser ikke hyrdehunder mye kjærlighet eller hengivenhet ved å logre eller hente tøflene dine. De viser dette i stedet på en annen måte, for eksempel ved å være på vakt overfor alle lyder og beskytte deg mot mulige farer. Dette er fordi de tradisjonelt ble brukt som gårdshunder og liker å holde utkikk mot farer! Mens de er en del av familien, vil de vanligvis foretrekke å holde et øye med ting fra sidelinjen for å sikre at alle er beskyttet og i sikkerhet, heller enn å være sentrum for familieaktiviteter.

Gi den flere behagelige senger eller matter på ulike strategiske steder rundt omkring i hjemmet og hagen. Dette bør ideelt være steder hvor hunden kan holde et øye med porten, innganger, dører og personer.

Trening av hyrdehunder

Da de har et utmerket naturlig vaktinstinkt og kan være skeptiske til fremmede og dyr, er grundig sosialisering fra tidlig alder en spesielt viktig del av treningen for hyrdehunder. Dette, sammen med hundens størrelse og styrke, betyr at det er spesielt viktig å påse at hunden din er trygg og til pass sammen med andre mennesker og dyr. Grunnleggende lydighetstrening, og da særlig innkalling, er viktig for turer hvor hunden løper løs i tilfelle dere treffer på noe uvanlig eller noe som kan virke truende for hunden. Du vet kanskje at noe ikke er farlig, men den trofaste hunden din vil automatisk ville handle!

Hyrdehunder er vanligvis ganske støyende, og når de jobber som vakthunder vil de bjeffe på en høylydt og skremmende måte for å skremme vekk mulige rovdyr og trusler, noe som gjør at de egner seg godt som gårdshunder. I moderne hjem som kjæledyr er det like sannsynlig at den bjeffer på noen som går forbi huset ditt, noe som gjør den mindre egnet til tettbebygde strøk eller på steder hvor det finnes mange nære naboer. For trening av hyrdehunden innendørs hjelper dette til å trene hunden til å tie etter at den har gitt et første varsel. Hvis du lærer hunden din å bjeffe på oppfordring, og oppmuntrer den til å gjøre dette til fastsatte tider og under spesifikke omstendigheter, vil den kunne bjeffe i vei på et tidspunkt som passer dere begge, for eksempel utendørs på tur. Lær din firbeinte venn å bjeffe og tie på kommando slik at det blir enklere å roe den ned når den bjeffer på et upassende tidspunkt. Les mer om hvordan du trener hunden din til å bjeffe på kommando.

Hvis hunden din må være alene hjemme en stund må du påse at den har fått mosjon og har noe å holde på med for å unngå å bli rastløs. Kjedsomhet kan føre til at hunden selv finner noe å fordrive tiden med, og dette kan være destruktiv atferd, bjeffing, eller rømningsforsøk med kloring eller biting av dører. Når den får en godbit-fylt leke å fordrive tiden med i et rom er det mye større sannsynlighet for at den vil ligge og dovne seg i et par timer og unngå trøbbel.

Hyrdehunder vil vanligvis godta familien den vokser opp i, inkludert katter, andre hunder, og husdyr. De har derimot liten tålmodighet overfor fremmede, og vil mest sannsynlig jage nabokatter som rusler inn i hagen. Dette er nok en grunn til å trene innkalling i tidlig alder.

Ernæring for hyrdehunder

Mange hunder i denne gruppen utviklet seg som brukshunder, så de måtte være svære medgjørlige og i stand til å ernære seg på egenhånd ved behov, for eksempel ved å jakte kaniner og annet småvilt, eller søke etter spiselig føde for å overleve. Hvis du er oppfinnsom når det gjelder tildeling av hundens daglige fôrmengde, vil det aktivere hundens søkeinstinkter og vil oppholde den i mye lenger tid enn hvis du bare setter en skål med mat foran den to ganger om dagen!

Strø en tredel av hundens daglige tørrfôrmengde så spredt som mulig ut på plenen slik at den kan more seg med å snuse seg frem til maten, og gjem en annen tredel i godbit-leker eller tomme frokostblandingsbokser som den kan søke etter ute. Den gjenværende tredelen kan fordeles over to måltider og gis i en matskål morgen og kveld, slik at hunden alltid ser på deg som fôransvarlig. Hvis hyrdehunden din får våtfôr, bør du bruke mer egnede godbiter som belønning under trening, men påse at du inkluderer disse når du beregner hundens daglige fôrmengde. Hunden skal få minst to måltider per dag. Hovedmåltidene bør bestå av halve mengden og den andre halvdelen fordeles over 4–5 mindre porsjoner og gjemmes på steder spredt fra hverandre slik at hunden aktivt kan søke seg frem til dem. Husk å sørge for at alle søppelbøtter og spann er lukket med tunge eller låsbare lokk slik at hunden ikke klarer å bryte seg inn i disse og forsyne seg med matrester. Den vil kanskje synes at det er en god ide, men det kan lett gjøre den dårlig. For at hunden din skal holde seg frisk, følger du ganske enkelt retningslinjene for fôring på pakken. Hvis resten av porsjonen virker liten etter at du har strødd ut fôret som hunden kan søke etter, er det ingen grunn til bekymring. Hvis hunden din får hele dagsrasjonen og mottar fullverdig kost, vil den få alle næringsstoffene den trenger for å holde den i toppform.

For å holde den spesielle hyrdehunden din glad og lykkelig trenger du bare å tenke på hundens spesifikke behov. Når disse er oppfylt vil du uten tvil ha en glad, kjærlig og herlig venn uansett hvor livet tar dere!