Å skaffe en katt

Å bestemme seg for å skaffe ny katt er spennende, men kan også føre til mange spørsmål. For eksempel, hvilken rase ønsker du deg? Takler du utfordringene med en rampete kattunge, eller vil en eldre og roligere katt passe livsstilen din bedre?
Å skaffe en katt
Å skaffe en katt
Å skaffe en katt

Sikkerhet innendørs

Når du skaffer en ny katt er det viktig å tenke godt over alle sider av saken, men når du har funnet svar på alt kan du glede deg til mye moro og kos med din pelskledde venn. Hvor begynner du, og hva kan du forvente når du får et nytt firbeint familiemedlem?

Hvorfor katter er perfekte følgesvenner

Katt som kiles på hodet av eieren
Det er ingen tvil om at katter er fantastiske kjæledyr. Finnes det noe bedre enn å komme hjem etter en lang dag og møte en kjærlig, kosete pus som maler fornøyd? Studier har vist at kjæledyreiere som regel er lykkeligere og har bedre helse enn de som ikke har kjæledyr, men husk at det å skaffe katt er et stort ansvar og en livslang forpliktelse. Når du er klar for forpliktelsen det er å eie katt, er det flere fordeler du kan se frem til:
  • Det er blitt bevist at det å ha katt kan redusere stress.
  • Katteeiere har som regel lavere blodtrykk enn de som ikke eier kjæledyr.
  • Du får et sterkere immunforsvar og blir fortere frisk hvis du eier et kjæledyr.
  • Barn som vokser opp med katter har vanligvis færre sykedager enn de som ikke har katt.
  • Katter er kjærlige og har sterk personlighet, men verdsetter også sin egen frihet, noe som kan bety mindre arbeid enn med andre dyr.
  • Katter kan hjelpe mennesker som har blitt utsatt for følelsesmessige traumer, som f.eks sorg.
  • Det finnes mange fordeler ved å eie en katt, men det er viktig å velge katten med omhu for at dere skal passe best mulig sammen. Hvilken katt du velger vil være avhengig av livsstil og personlig smak. Kanskje har du lyst på en voksen katt som du kan ha på fanget og kose med, eller du ønsker deg en spesiell rase som du kan oppdra fra kattungestadiet.

Våre PetCare-eksperter har satt opp noen punkter som du bør tenke over før du skaffer en katt.

Hvilken type katt bør jeg velge?

Rasekatter

Det finnes mange anerkjente raser i Norden, noe som gir deg mye å velge mellom når du skal kjøpe katt.

Den største fordelen med å kjøpe en rasekatt eller kattunge er at du vet noe om hva du kan forvente av kjæledyret ditt. En renraset siameser vil for eksempel være høylytt, uberegnelig og kreve mye oppmerksomhet fra deg. Kjøper du en rasekatt, vil du også kunne vite hvor stor kattungen vil vokse seg, hvor lang pelsen vil bli og om de kan få rasespesifikke helseproblemer.

For mer informasjon om rasekatter og hvordan du bør velge katt, ta en titt på vår rasevelger.

BLANDEDE KATTERASER

Kalles ofte blandingskatt, og er katter som ikke kommer fra en renraset bakgrunn. Disse kattene blir vanligvis delt inn i kategoriene langhåret og korthåret blandingskatt.

Hvis du vurderer å skaffe en blandingskatt, husk at du ikke kan vite hvordan katten blir som voksen, siden det er ukjent hvilke raser som utgjør kattens DNA. Dette kan for eksempel bety at de oppfører seg mer temperamentsfullt, eller at pelsen kan endre mønster. I motsetning til hunder er katter heldigvis ikke så forskjellige i form og størrelse, så du kommer ikke til å bli altfor overrasket over hvordan kattungen utvikler seg.

Blandingskatter er generelt friskere enn rasekatter, fordi de har større genetisk variasjon og færre medfødte genetiske defekter. De kan også ha en mer balansert og avrundet personlighet. Og sist, men ikke minst er blandingskatter også billigere å skaffe og lettere å få tak i.

Bør du skaffe en voksen katt eller en kattunge?

kitten

Kattunger kan være vanskelige å motstå. De er lekne og kosete, og du har muligheten til å oppdra dem til å bli det kjæledyret du ønsker fra starten. Samtidig vil en kattunge kreve mye oppmerksomhet, og du må være på vakt hvis den får lyst til å gjøre skøyerstreker. Er du forberedt på at det kan kreve mye tid og energi å ta seg av en kattunges? Hvis du vurderer å skaffe en kattunge, bør du tenke over disse punktene.

Når du skal velge ut en kattunge fra et kull, se etter den kattungen som reagerer positivt, men ikke aggressivt på stemmer og berøring fra deg og søsknene sine. En kattunge som viker unna gruppen og ikke vil nærme seg deg, kommer sannsynligvis til å være mer sky og mislike håndtering. Å skaffe en kattunge som biter og klorer hendene dine, kan bety at de kommer til å leke mer aggressivt mens de vokser til.

Når du velger en kattunge, sjekk at den ser sunn og frisk ut. En frisk kattunge bør ha klare og blanke øyne, rene ører uten voks, jevne klør og blank, tykk pels (avhengig av rase) uten tegn til lopper. Hvis du kjøper fra en oppdretter, kan de allerede ha undersøkt kattungen hos en veterinær for å sjekke at den er frisk. Hvis de ikke har gjort det, kan du spørre om du kan ta kattungen til kontroll hos veterinæren før du tar den endelige avgjørelsen.

Eier du allerede minst én katt, kan en ny kattunge føre til mindre sosiale konflikter enn en voksen katt ville gjort. Hvis du ikke eier en katt fra før, men håper å eie flere i fremtiden, kan det å skaffe en eller to kattunger føre til at de vokser opp sammen og kommer godt overens. Les guiden vår om å introdusere katten din for andre kjæledyr hvis du vil vite mer.

Voksne katter kan også være lekne og veldig kjærlige, men vær klar over at de kan ha litt emosjonell bagasje hvis de har vært uheldige og fått en tøff start på livet. Uansett hva som har formet dem, vil personligheten allerede være mer etablert når de kommer til deg. Du kan kanskje få opplysninger fra kattens forrige eier eller fra dyremottaket om hva du kan forvente deg og hvordan du kan hjelpe katten med å finne seg til rette – dette inkluderer toalettvaner, matpreferanser og personlighet.

Problemer med urinering eller aggresjon, særlig mot andre katter, er mindre sannsynlig hos en eldre katt som allerede har vokst opp. Eldre katter er også perfekte kosevenner, da de vil ha mindre energi enn yngre katter og være fornøyde med å ligge på fanget ditt og sove.

Hvis du tenker på å gi en hjemløs katt et nytt hjem, les guiden vår om adopsjon av katt for å finne ut mer.

Adult and senior

Mellom dem, så lenge de har blitt kastrert. Noen vil påstå at hunnkatter er mer kjærlige og hannkatter mer selvstendige, men kanskje finner du også en kosete mammagutt eller en uavhengig hunnkatt. Når du skal velge kjønnet på katten din, bør du ha disse tipsene i bakhodet: Som regel er hannkatter litt større enn hunnkatter.

Ukastrerte hannkatter har større sjanse for å komme bort fra hjemmet, noe som kan øke risikoen for at de kommer i slåsskamp med andre katter eller blir involvert i en trafikkulykke.

De vil også kunne urinere for å markere territoriet sitt.

Ukastrerte hunnkatter kan være veldig høylytte og vanskelig å holde innendørs når de får løpetid. De kan bli gravide allerede etter fem måneder, noe som betyr at kattungen din snart kan få kattunger selv!

Katter som kommer fra dyremottak bør allerede være kastrerte, men sjekk dette hos rådgiveren først. Hvis du vil vite mer om kastrering, gå inn på nettsiden med vanlige spørsmål.

Det kjønnet du velger vil kanskje avhenge av kjønnet på de kattene du eventuelt har fra før. Hvis du allerede har en sosial (kastrert) hannkatt, kan det beste valget for dere begge være en ung (kastrert) hunnkatt.

Det koster mer å sterilisere en hunnkatt enn det gjør å kastrere en hannkatt, og kostnaden er enda høyere hvis hun allerede er gravid. De fleste omplasseringshjem vil allerede ha kastrert kattene sine før de gjør dem klar til adopsjon.

Uansett hva du bestemmer deg for når du velger katten som passer familien din best, kommer du til å få en spennende og minnerik tid med din nye firbeinte venn. Les guiden vår om hvordan du gjør hjemmet ditt kattevennlig for å få katten til å føle seg så hjemme som mulig.