Hvordan adopterer eller redder jeg en katt?

Det er mange fordeler med å adoptere en katt. Du gir et kjæledyr en ny sjanse til å kunne oppleve et lykkelig familieliv, en mulighet som ethvert dyr burde få.
Hvordan adopterer eller redder jeg en katt?
Hvordan adopterer eller redder jeg en katt?
Hvordan adopterer eller redder jeg en katt?
Med så mange katter som trenger nye hjem kan du være sikker på at du finner en ny bestevenn et sted der ute. Det er en spennende prosess, men ikke forhast deg. Les videre om våre beste tips for adopsjon av katt, de fordelene det gir å adoptere fremfor å skaffe en kattunge, og guiden vår om hvordan du hjelper ditt nye familiemedlem å finne seg tilrette den første uken i sitt nye hjem.

Hvorfor bør jeg adoptere en katt?

 • Når du adopterer en katt får du et dyr som allerede har sin etablerte rutine og personlighet.
 • Katter fra anerkjente omplasseringshjem vil ha fått en grundig helsesjekk hvor de er blitt kastrert, vaksinert, behandlet for lopper og innvollsorm og fått mikrochip.
 • Du kommer til å bruke mindre penger på de første leveårene, som ofte kan være dyre, og katten har allerede vært gjennom livets harde skole— slik at du får færre utgifter til veterinær i det lange løp.
 • Eldre katter liker bedre å slappe av enn det kattunger gjør, og krever mindre daglig oppmerksomhet.
 • De er mer robuste, og vil ikke så lett bli skadet av røff lek med et lite barn.
 • Å adoptere en katt er perfekt for mennesker med en travel livsstil som ikke har nok tid til å oppdra en kattunge.
 • En voksen katt er roligere og passer bedre for eldre som vil nyte en avslappet pensjonisttilværelse.

Det er ingen fastsatte regler for om du burde adoptere en katt eller skaffe en kattunge. Du må tenke nøye gjennom hjemmet og livsstilen din før du tar den endelige beslutningen.

cat on a rug

Ting du bør tenke på når du adopterer en katt

 • Finn ut om den katten du vurderer å adoptere er en inne- eller utekatt. Det vil være vanskelig for katten å tilpasse seg et helt annerledes miljø.
 • I noen triste tilfeller har katter endt opp i omplasseringshjem på grunn av vanskelige leveforhold og mishandling. Hvis du adopterer en katt, kan de ha pådratt seg helse- eller atferdsproblemer.
 • Vurder livsstilen din, hjemmet ditt, familiemedlemmer og andre kjæledyr du måtte ha.

Katteraser

Akkurat som å skulle bestemme om du skal adoptere en katt eller skaffe en kattunge, er det å velge den riktige katterasen en svært viktig vurdering. Selv om personlighetstrekk varierer fra katt til katt, kan du finne ut mye fra rasen.

Hvis du eller et familiemedlem er allergisk, kan en Devon Rex-katt være det beste alternativet. I småbarnshjem kan Ragdoll bli en fantastisk familiekatt: den kommer så godt som aldri til å klore eller bite, og er glad i kos og oppmerksomhet — den kan til og med bli litt for ivrig noen ganger!

Les om de forskjellige rasene, og snakk med de som arbeider på ditt lokale omplasseringshjem. De har god innsikt i hvilken katterase som vil passe deg best. Du kan også lese mer om ulike kattetyper i vårt bibliotek for katteraser.

Første uke hjemme

De første ukene i et nytt hjem kan være utfordrende: sørg for å være forberedt ved å følge guiden vår for den første uken med katten i det nye hjemmet. Før de kommer hjem:

Det er veldig viktig at alle forberedelser er gjort før du adopterer katten.

Katter er territorielle dyr, derfor bør du gjøre dem komfortable ved å gi dem et trygt, lite sted de kan ha for seg selv. Rommet bør være utstyrt med kattetoalett, mat, vannskål og klorestativ. Katter føler seg tryggest i lukkede områder, derfor kan du skape et tilfluktssted i et transportbur eller en pappeske.

Dag 1

Ikke legg press på forholdet!

Sett katteburet på gulvet og åpne det, før du går ut av rommet og lukker døren etter deg. Å la katten gjøre seg kjent på egen hånd er den beste måten å gjøre den komfortabel, men husk å kikke innom etter en stund.

Dag 2

Tid for å bli kjent!

Når du kommer inn i rommet, sett deg ned eller legg deg på gulvet og snakk til katten med rolig stemme. Gi den god tid på å nærme seg. Gjenta denne prosedyren til katten har blitt komfortabel med nærværet ditt.

Dag 3

I starten kan katten spise lite — dette er helt normalt — men ettersom den venner seg til sitt nye hjem vil appetitten gradvis komme tilbake. Du bør helst gi katten den typen mat den er vant til fra før, slik at den har noe som er velkjent.

Dag 4

Tid for lek!

Prøv å klappe eller leke med katten for å styrke båndet mellom dere, men ikke gå for hardt frem. Vis leker eller børster til katten og la den snuse på tingene før du bruker dem.

Dag 5

La katten utforske huset!

La døren til kattens rom være åpen, sånn at katten kan komme og gå som den vil. Sørg for at dører og vinduer i resten av huset er lukket, for å unngå at katten kommer seg ut for tidlig.

Dag 6

Nå skal katten være i ferd med å venne seg til resten av familien og huset dere bor i. La katten bli introdusert for nye personer én etter én, slik at den ikke føler seg overveldet. Vis barna hvordan du stryker katten forsiktig, og unngå å løfte katten til å begynne med.

Etter to uker

Utendørs for første gang!

Hvis du har en omplassert utekatt, vent i to uker før du slipper den ut. Den første gangen bør du slippe ut katten før den har spist, slik at den har en grunn til å komme raskt hjem igjen — nemlig et måltid! La den få utforske hagen en stund før du lokker den tilbake med en godbit.

Vanlige spørsmål om adopsjon av katt

cat on lap

Hvor bør jeg henvende meg for å adoptere en katt?

 • Når du har funnet et omplasseringshjem bør du snakke med de ansatte, som kan gi deg råd om hvilken katt du bør velge.
 • Noen vil avlegge et besøk hjemme hos deg for å sikre at katten du adopterer kommer til et egnet miljø.

Koster det noe å adoptere en katt?

 • Du må betale en adopsjonsavgift, som varierer fra sted til sted. Denne avgiften dekker pleien og behandlingen som katten din har fått under oppholdet på omplasseringshjemmet.
 • Hva skal jeg gjøre hvis jeg finner en hjemløs katt?
 • Forhør deg i nabolaget ditt og se om du finner eieren — du kan også sette opp plakater eller lage en etterlysning i sosiale media.
 • Hvis eieren ikke melder seg, bør du ta med katten til en veterinær som kan sjekke om den har mikrobrikke.

Kan jeg adoptere en hjemløs katt?

 • Selv om de fleste mennesker planlegger å omplassere en katt, kan det av og til skje noe uventet. Når du har forsikret deg om at katten virkelig er hjemløs, bør du ta den med til veterinæren for en full helsesjekk før du gir den et nytt hjem.